Un număr de 26 de mesaje Ro-Alert au fost transmise, de la începutul anului, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, 22 dintre ele semnalând prezenţa unor urşi în localităţi, iar patru avertizând în legătură cu producerea unor inundaţii, respectiv a unor incendii cu degajări mari de fum.
Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat pentru AGERPRES că, în cazul în care este semnalată prezenţa unui urs, la numărul de urgenţă 112 , aceste mesaje sunt trimise doar dacă animalul este observat în comunităţi, reprezentând astfel un pericol pentru oameni şi după ce sunt avizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit sursei citate, chiar dacă aceste mesaje sunt deranjante pentru unele persoane, trebuie conştientizat faptul că e nevoie de luarea tuturor măsurilor necesare pentru ca cetăţenii să fie protejaţi şi să fie informaţi de prezenţa ursului.
Atunci când se semnalează prezenţa unui urs în localităţi sau în preajma aşezărilor umane, cei care intervin sunt jandarmii, în vreme ce ISU trimite în sprijin echipaje SMURD sau de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, pentru a asigura măsurile în cazul în care s-ar înregistra potenţiale victime.
De altfel, datele statistice arată că jandarmii harghiteni au intervenit, de la începutul anului, în peste 70 de cazuri în care s-a semnalat prezenţa urşilor în localităţi sau în zona aşezărilor umane.
Conducerea Consiliului Judeţean Harghita a făcut, recent, un apel către lcoalnici să anunţe imediat autorităţile dacă văd un urs în preajma localităţilor, nu doar dacă acesta provoacă stricăciuni, să completeze formularul prin care solicită acordarea de despăgubiri, în cazul în care animalul a produs pagube şi să se implice în prevenirea atacurilor, respectiv să nu lase deşeuri menajere în curţi sau în preajma aşezărilor, pentru că ursul revine acolo unde găseşte uşor de mâncare. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu