Autorităţile harghitene intensifică măsurile de prevenire a pestei porcine, în condiţiile în care virusul a fost identificat în judeţele învecinate, specialiştii fiind de părere că prezenţa unui număr mare de urşi în păduri duce la stoparea răspândirii bolii, întrucât aceştia atacă mistreţii bolnavi sau le mănâncă trupurile celor care ar fi murit din cauza pestei, fără a transmite virusul mai departe.
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a convocat luni o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, primarii din localităţile aflate în vecinătatea judeţelor unde există focare de pestă, precum şi şefii asociaţiilor de vânătoare, scrie Agerpres.
Directorul DSVSA Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat că s-a încercat conştientizarea persoanelor de decizie la nivelul primăriilor în legătură cu măsurile de prevenire, dar şi cu cele care trebuie luate în cazul apariţiei suspiciunii de pestă porcină africană.
"Am încercat să conştientizăm persoanele de decizie la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în ceea ce priveşte răspândirea pestei porcine africane. Noi încercăm, în continuare, să prevenim apariţia bolii în judeţul Harghita, dar în cursul şedinţei am încercat să ne pregătim, pentru orice eventualitate şi să stabilim aspectele cu care ne-am confrunta în momentul apariţiei unei boli, deci nominalizarea persoanelor, a utilajelor, pregătirea hainelor de protecţie, a materialului dezinfectant la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, conform manualului operaţional", a spus dr. Lado Zsolt.
În legătură cu ipoteza avansată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a spus, în şedinţa Colegiului Prefectural de luni, că numărul mare de urşi a contribuit la stoparea răspândirii bolii, dr. Lado a spus că urşii sunt consideraţi "sanitari" ai pădurilor.
"La nivelul judeţului, s-au găsit trei porci mistreţi morţi, probele au fost trimise la laborator, cu rezultate negative. Deci, credem şi noi că avem sanitari în pădure. Ursul, dacă vede un mistreţ mort, îl poate mânca, dar nu răspândeşte boala", a spus dr. Lado.
La rândul său, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a punctat că mai sunt localităţi nepregătite în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană, iar şedinţa de luni a avut rolul de a aduce la aceeaşi masă toţi factorii responsabili, care trebuie să conlucreze în astfel de situaţii.
"E foarte clar că mai sunt unele localităţi care nu sunt pregătite şi nu au încă identificate gropile în care ar urma să fie îngropate eventuale cadavre - aici discutăm în special de mistreţi, iar fenomenul la mistreţ este într-o evoluţie galopantă şi poate fi urmărit foarte greu. De aceea am ţinut neapărat să fie prezenţi şi reprezentanţii asociaţilor de vânătoare şi pescuit sportiv din judeţ, să identifice, să monitorizeze, să urmărească evoluţia mistreţilor şi orice suspiciune despre acest virus să fie raportată, nu la 112, ci la Direcţia Sanitar Veterinară, pentru a se lua probele respective şi a se infirma sau confirma existenţa acestui virus în judeţul Harghita. Până acum, judeţul a rămas unul indemn, adică un judeţ fără să fie afectat de acest fenomen, tocmai pentru măsurile pe care le-am luat de-a lungul timpului, aşa cum am făcut şi astăzi, măsuri de prevenţie şi nu măsuri post fenomen. Sperăm să fi înţeles toţi cei prezenţi mesajul extrem de important, atât pentru comunităţile pe care le reprezintă, cât şi pentru judeţul Harghita, şi nu trebuie să facă altceva decât să întreprindă măsurile legale instituite de acest manual de contingenţă şi să existe o colaborare strânsă între instituţiile prezente - Instituţia Prefectului, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, AVPS-urile şi primăriile între ele", a declarat prefectul Harghitei.
Acesta a mai arătat că se intensifică filtrele rutiere pe toate căile principale de acces în judeţul Harghita, pentru a stopa eventuale transporturi de animale vii, produse animale sau furaje, care ar putea răspândi boala
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News