Un exerciţiu complex, care a simulat intervenţia la un accident feroviar urmat de un incendiu a avut loc marţi, în premieră, la tunelul de la Livezi, în organizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Oltul" Harghita, în cooperare cu CFR şi cu mai multe instituţii cu rol în gestionarea dezastrelor din judeţ.
Scenariul a cuprins simularea deraierii ultimului vagon al trenului de călători, care circula dinspre Livezi spre Ghimeş, având la bord 30 de călători şi izbucnirea unui incendiu la instalaţia electrică a vagonului deraiat, existând pericol de propagare la celelalte două vagoane.
Nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa, dar 14 călători, aflaţi în vagonul deraiat, au avut nevoie de ajutor.
Ţinând cont că accidentul s-a produs într-o zonă greu accesibilă, iar numărul de răniţi era ridicat, s-a declanşat Planul Roşu de Intervenţie.
Forţele ajunse la faţa locului au salvat cele 14 persoane care nu reuşiseră să se evacueze din vagonul deraiat şi care prezentau diverse traume, unele grave, atacuri de panică şi simptome ale intoxicării cu fum.
Acestora li s-a acordat asistenţă medicală şi au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.
În paralel a avut loc operaţiunea de stingere şi lichidare a incendiului, precum şi limitarea şi înlăturarea efectelor acestei situaţii de urgenţă.
La faţa locului au intervenit o autospecială de stingere, două autospeciale de descarcerare, una dintre ele fiind de descarcerare grea, un container multirisc, o autospecială de transport personal şi victime multiple, două ambulanţe SMURD şi o autospecială complexă de primă intervenţie şi UTV, toate de la ISU Harghita.
De asemenea, au participat la acţiune două ambulanţe din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, câte o autospecială de stingere de la serviciile voluntare din Lunca de Sus şi Mihăileni, un echipaj medical cu medic şi asistent de la UPU SMURD Miercurea Ciuc, poliţişti, jandarmi, salvamontişti şi voluntari Crucea Roşie şi de la Asociaţia Off Road Harghita.
Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat pentru AGERPRES că periodic se efectuează exerciţii de simulare a unor accidente în tuneluri, dare este pentru prima data când se activează Planul Roşu de Intervenţie, iar scenariul este mult mai complex.
"Pentru a putea reacţiona cât mai rapid în cazul evenimentelor reale, pompierii militari harghiteni se antrenează permanent în condiţii extrem de dificile, pe diferite tipuri de risc. Unul dintre aceste riscuri îl reprezintă şi accidentele feroviare la tunelurile de cale ferată, care se pot produce la cele trei tuneluri din judeţ, respectiv Livezi, Izvoru Mureşului şi Sărmaş. Periodic, pompierii militari harghiteni organizează exerciţii la aceste tuneluri, însă exerciţiul de astăzi este mai complex, cu forţe şi mijloace în teren, în cadrul căruia s-a activat Planul Roşu de Intervenţie în situaţii de urgenţă, la tunelul de cale ferată de la Livezi, cu o lungime de aproximativ 1223 de metri. (...) Scopul exerciţiului a fost acela de a angrena toate forţele cu rol în monitorizarea şi gestionarea unor astfel de situaţii de urgenţă şi de a le pregăti pentru intervenţia într-o situaţie reală", a spus Alina Ciobotariu.
Potrivit sursei citate, la acest amplu exerciţiu au participat peste 70 de persoane, care au acţionat în sistem integrat pentru salvarea victimelor, stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor acestui accident.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News