Poliţiştii rutieri au verificat toate cele 101 microbuze şcolare existente în Harghita şi i-au instruit pe şoferii acestor vehicule, urmând ca şi elevii să fie familiarizaţi cu regulile de circulaţie, acestea fiind doar câteva dintre acţiunile care se vor desfăşura în perioada următoare în cadrul unei ample campanii privind siguranţa elevilor.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe organizate în comun cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, că se are în vedere asigurarea siguranţei elevilor atât pe drumul către şcoală, cât şi în incinta unităţii de învăţământ, dar şi în mediul online.
În campania intitulată "10 pentru siguranţă" sunt implicate mai multe instituţii, inclusiv cele care luptă împotriva consumului de droguri sau a traficului de persoane, ai căror reprezentanţi vor avea întâlniri cu elevii, profesorii şi părinţii, în care se vor discuta diferite aspecte care ţin de siguranţa în şcoală, în incinta ei şi în drum către şcoală, pentru evitarea producerii oricăror evenimente negative.
"Ne propunem să mergem la copii nu cu recomandări seci, preventive, ci ne vom duce acolo ca şi când ar fi copiii noştri şi vom face lucrul acesta ca şi când le-am dat sfaturi propriilor noştri copii, cum să se ferească, aşa încât ei să vadă în noi un părinte protector şi nu cineva în uniformă care vine şi le spune ceva şi pleacă şi nu-i pasă. Chiar vrem să ne apropiem de ei, pentru că dacă nu reuşim să-i sensibilizăm şi să-i facem cu adevăraţi atenţi să fie cu noi, nici noi nu vom putea fi cu ei (...) Ştim foarte bine că e greu să le captezi atenţia, mai ales este foarte greu ca ei să rămână cu ceva după ce plecăm noi şi asta este ceea ce ne-am propus: ca ceea ce facem să nu fie steril, ci să fie, cumva, constructiv, să nască efecte frumoase", a punctat Gheorghe Filip.
Potrivit sursei citate, anul trecut au fost depistaţi în trafic patru şoferi de microbuze şcolare care urcaseră băuţi la volan şi se va insista pe conştientizarea celor care conduc aceste vehicule că sunt responsabili pentru viaţa copiilor pe care-i transportă.
Gheorghe Filip a mai spus că în Harghita se constată o scădere a contravenţiilor şi infracţiunilor produse în şcoli sau în apropierea acestora, de la 33 în 2017, la 24 în anul 2018, în majoritatea cazurilor fiind furturi şi diverse altercaţii între elevi.
Anul trecut s-au aplicat şi 32 de sancţiuni contravenţionale pentru traversări neregulamentare ale elevilor sau părinţilor în preajma şcolilor, dar şi neacordare de prioritate la trecerile de pietoni de către şoferi.
În cadrul acestei campanii şi jandarmii vor merge să discute cu elevii, printre subiectele abordate numărându-se şi felul în care trebuie să reacţioneze atunci când observă un animal sălbatic, ţinând cont de prezenţa tot mai frecventă a urşilor în preajma zonelor locuite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News