După miezul nopții se anunță furtuni periculoase.
UPDATE: După ora 23:20, nu a mai fost emisă nicio alertă până la această oră (23:30), rămânând în vigoare alertele de Cod Galben și Cod Portocaliu.
UPDATE: Nou Cod Roșu
Alerta intră în vigoare la 22:45 și este valabilă până la 23:15 în județul Teleorman (Bragadiru, Conțești, Cervenia, Suhaia, Izvoarele, Seaca, Brânceni, Lisa, Frumoasa, Smârdioasa, Viișoara, Fântânele). Se semnalează: vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.
UPDATE: Teleormanul nu scapă de alerta de Cod Roșu:
De la 22:40 până la 23:20, este Cod Roșu în județul Teleorman (Botoroaga, Drăgănești-Vlașca, Ciolănești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Băbăița, Olteni, Vitănești, Frăsinet, Talpa, Săceni, Moșteni, Necșești) de vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.
UPDATE: A fost emisă o nouă alertă meteo de Cod Roșu tot pentru Teleorman.
De la ora 22:10 la ora 22:40, vizat de Cod Roșu este județul Teleorman (Alexandria, Roșiorii de Vede, Orbeasca, Poroschia, Călinești, Vârtoape, Băbăița, Olteni, Nanov, Vedea, Vitănești, Măgura, Rădoiești, Mavrodin, Drăgănești de Vede, Sfințești) unde se anunță: vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențianle care vor acumula peste 25 l/mp.
UPDATE: De la ora 22:00 până la ora 22:30, este în vigoare Cod Roșu emis de ANM pentru județul Teleorman (Peretu, Plosca, Buzescu, Piatra, Furculești, Troianul, Salcia, Crângeni, Bogdana, Putineiu, Călmățuiu, Seaca, Lisa, Nenciulești, Traian, Dracea, Crângu), unde semnalează vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp.
----
Zonele marcate cu roșu în hărțile pe care le vedeți în GALERIA FOTO vor fi cele mai afectate. Se anunță furtuni cu vânt puternic și grindină.
La această oră, este în vigoare un Cod Galben, valabil până luni dimineață, la ora 10:00.
”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55...75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.” anunță ANM.
De asemenea, până la ora 03:00, în noaptea de duminică spre luni, avem în vigoare și un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente.
”În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50...90 l/mp. Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75...90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.” conform ANM.
”Va fi o vară a extremelor, așa cum arată informațiile pe care le avem la acest moment, mai ales dacă luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat în ultima decadă a lunii mai, care a adus valori apropiate de pragul unei zile de caniculă. Aceste situații au început în ultimii ani să se întâmple mult mai devreme comparativ cu deceniile anterioare.
Este posibil să înregistrăm alternanțe de perioade foarte călduroase, cu valori care vor depăși frecvent 35 de grade Celsius, cu zile în care instabilitatea atmosferică, mai ales pe parcursul după-amiezilor și al nopților, să aducă aceste tipuri de fenomene. Aceste temperaturi, căldura acumulată pe parcursul zilei reprezintă ingredientul principal pentru astfel de tipuri de manifestări și luând în considerare verile ultimilor trei ani, când, de la o vară la alta, s-au dublat, chiar s-au triplat avertizările meteorologice de tip nowcasting de tip roșu pentru fenomene meteorologice de instabilitate accentuată, nu excludem ca și în această vară să debutăm cu astfel de avertizări având în vedere estimările realizate de marile centre europene care emit astfel de informații și la care avem și noi acces“, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News