EXCLUSIV  Hartmann: Ne trebuie o relație cu Liz Truss. România ar putea fi prinsă într-un turbion geopolitic

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat jocul geopolitic în care se află România, după ce Liz Truss a devenit prim-ministru al Marii Britanii.

Analistul de politică externă H.D. Hartmann a vorbit despre rolul pe care România trebuie să-l aibă în regiune și despre relația cu Liz Truss, noul premier al Marii Britanii:

„Ne putem trezi într-o transversală de securitate polono-ucraineană, care este foarte puternică, construită de Marea Britanie, și o transversală de securitate turcă, realizată de Statele Unite ale Americii (...).

Ne trebuie o relație cu Liz Truss. Ne trebuie să avem omul, nu neapărat ambasadorul, care să discute cu Liz Truss și cu cei care creează politica britanică. De exemplu, fostul suveran român, Majestatea Sa Regele Mihai, ar fi fost un ambasador excepțional.

Riscăm, nu datorită dorințelor ei, ci situației noastre, să ne aflăm într-un turbion creat de ambițiile geopolitice europene ale Marii Britanii care nu se opresc la Berlin și la Paris.

Statele Unite ale Americii nu vor lăsa Marea Britanie să facă legea în spațiile de retenție istorică britanică. Țările baltice vor fi apendicele SUA, care să reamintească Londrei că există un jucător și mai mare în domeniu, Statele Unite.

România are și avantaj și dezavantaj. E partener strategic cu SUA, i se poate aminti permanent Marii Britanii că există interese strategice fundamentale în regiune și în zona noastră. De cealaltă parte, Londra nu va face rău că dorește să facă rău, nu are nimic cu România și nu a avut niciodată, ci politicile sale pot să încercuiască România și să producă o tensiune asupra statalității și intereselor fundamentale ale României“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H.D. Hartmann.

Youtube video image

Ironia sorții cu Liz Truss, premier al Marii Britanii. Hartmann: Istoria are un umor deosebit

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre răsturnările de abordare pe care Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, le-a avut față de Brexit și față de monarhia britanică:

„La început, Liz Truss a fost împotriva Brexit-ului, a făcut parte din acea grupare a Partidului Conservator care s-a opus cu îndârjire ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și la jumătatea campaniei a întors-o. La acel moment ea a fost dată ca decedată din punct de vedere politic, conservatorii au avut impresia că ea nu va mai avea resursa să își revină. S-a întâmplat Brexit-ul, iar ea a urcat pe treptele puterii.

Astăzi, la Balmoral, amândoi s-au dus, fiecare cu Mașina lui, Johnson să se întâlnească pentru ultima dată cu regina în calitatea sa de prim-ministru, ea s-a urcat în altă mașină, pe un alt drum, tot la Balmoral, pentru a primi însărcinarea de a forma un nou guvern“, a spus H. D. Hartmann.

Relația lui Liz Truss cu regina Marii Britanii

„Guvernele Marii Britanii nu sunt ale Marii Britanii, ci sunt ale Majestății Sale, nu se formează decât la invitația suveranului britanic. Primul-ministru formează guvernul în numele și spre plăcerea Majestății Sale. Este o formulă simbolică, Marea Britanie fiind o monarhie constituțională (...)“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H.D. Hartmann (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel