Hava despre Ponta: "Bunul simt și cei șapte ani de acasă nu se pot plagia"

mircea-hava
mircea-hava

Primarul municipiului Alba Iulia, În discursul ținut în Sala Unirii, la ceremonialul de primire a soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, Mircea Hava a ținut să amintească refuzul Guvernului de a aloca fonduri pentru manifestările de la Alba Iulia. Primarul a adăugat că "multă lume îşi scuză neputinţa cu criza": "Mă bucură să văd că sunt oameni care se bucură de bătrâna Cetate, care este tot mai tânără şi mai frumoasă, şi asta într-o perioadă în care foarte multă lume îşi scuză neputinţa cu criza", a declarat Mircea Hava.

După discurs, primarul municipiului Alba Iulia a fost întrebat de jurnalişti dacă mai este supărat pe Victor Ponta. Mircea Hava a răspuns că nu a fost niciodată supărat pe premier și că îi transmite ceea ce i-a transmis tot timpul, adică faptul că "bunul simţ şi cei şapte ani de acasă nu se pot plagia".

Programul manifestărilor de la Alba Iulia a fost incert până în urmă cu câteva zile, deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, aşa cum a făcut în anii precedenţi. Costurile manifestărilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale s-au ridicat la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocaţi din bugetul Primăriei Alba Iulia şi al Consiliului Judeţean, în condiţiile în care Victor Ponta declara că dacă primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestările de 1 Decembrie de trei ori mai mult decât în Capitală, înseamnă că această sumă este cu "comision" şi nu va acorda bani publici pentru "afaceri de partid".

Anul trecut, autorităţile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, jumătate din sumă fiind alocată Primăriei Alba Iulia, iar cealaltă jumătate Prefecturii Alba. Cea mai mare sumă a fost primită în 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu, când pentru manifestările de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mică în 2001, când s-au primit doar 350.000 de lei.

Pe de altă parte, Mircea Hava s-a arătat deranjat de manifestările împotriva mineritului de la Roşia Montană: "Ca să foloseşti faptul că vin oameni mulţi aici pentru 1 Decembrie, să foloseşti prilejul ăsta şi să-ţi faci anumite chestiuni, indiferent ce crezi, mi se pare ceva de bocanci băgaţi în biserică. Nu e ok şi nu e frumos, ăştia nu sunt români", a spus primarul.

Aproximativ 2.000 de persoane au participat  sâmbătă, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Naţională. Printre aceștia şi sute de tineri, dintre care unii au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alţii împotriva proiectului de la Roşia Montană şi pentru salvarea mineritului din Apuseni. Primii dintre tineri, în special studenţi români şi basarabeni, au scandat lozinci precum "Trăiască, trăiască şi înflorească, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească", "Basarabia e România", "România, nu uita, Basarabia e a ta" şi "O dorinţă singură - România liberă" şi au avut pancarte cu tricolorul României şi mesajul "Basarabia e România". Cel de-al doilea grup de tineri, printre care şi câţiva localnici din Roşia Montană, au afişat pancarte cu mesajele "Salvaţi Roşia Montană", "Vrem proiecte durabile, nu acceptăm poluare", "Indiferenţa ucide. Spuneţi Nu cianurii. Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi" şi "Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor". De asemenea, câţiva tineri, au purtat măşti de gaze pe faţă, iar doi au fost îmbrăcaţi în mire şi mireasă, "mirele" purtând o mască pe faţă şi o panglică albă pe care scria "Ponta", iar "mireasa" a fost machiată astfel încât să arate morbid şi a purtat o panglică pe care scria "Cianura".

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au început, sâmbătă dimineaţă, în centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu şi Ion I.C. Brătianu, după ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primăria Alba Iulia. Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, unde au participat atât reprezentanţii Prefecturii Alba, cât şi cei ai Primăriei Alba Iulia. În Piaţa Cetăţii, oficialităţile şi participanţii s-au prins în Hora Unirii, apoi având loc un spectacol de muzică populară şi patriotică. Manifestările de la Alba Iulia se vor încheia, sâmbătă seară, cu focuri de artificii, parada făcliilor şi un concert în aer liber susţinut de Ştefan Stan.

Printre participanţii la ceremonii s-au aflat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputaţii USL Teodor Atanasiu, Călin Potor şi Radu Coclici, dar au lipsit reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL, dar și fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, împreună cu o delegaţie a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, informează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel