Hepatita B și bolile autoimune ale ficatului (colangita). Tratamente moderne

Prof dr Liana Gheorghe spune că virusul hepatitei B continuă să circule la români, deși avem vaccin contra sa. A crescut alarmant și incidența cele două forme de colangită - biliară primitivă și sclerozantă primitivă - boli autoimune ale ficatului, considerate cândva a fi rare.

Virusul hepatitei B continuă să circule la români, în condițiile în care există un vaccin contra sa și îmbolnăvirile ar putea fi foarte ușor limitate. Invitata din ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate, prof. dr. Liana Gheorghe, a explicat cum poate fi eradicat acest virus.

„Întradevăr, mai avem hepatită B în România, deși vaccinarea universală a nou născutului a fost inițiată în România încă din prin 1995. Mai avem Hepatită B din câteva motive: primul dintre ele ar fi pacienții care nu au fost vaccinați, din cauză că au depășit vârsta, deci sunt născuți undeva înainte de 1995 - pacienți care au achiziționat infecția virală B de obicei, în condiții, să spunem, care i-au expus cel mai frecvent: infecții nosocomiale, transmiterea pe cale sexuală, sau la cei care își administrează droguri intravenos. Un al doilea motiv pentru care mai avem hepatită B în România ar fi că unii dintre copiii care ar fi trebuit vaccinați au scăpat vaccinării, fie fiindcă părinții nu au dorit acest lucru, fie fiindcă temporar, vaccinul a lipsit din maternități în anumite perioade. Deci, cam acestea sunt motivele. Din fericire, dintre cei care fac infecție B, numai 50% vor dezvolta infecție cronică, hepatita cronică, ceilalți 50% rămân în stadiul inactiv, îi depistăm ca așa numiți purtători inactiv și, practic, e o situație care nu expune la riscul de boală cronică evolutivă, iar unii reușesc în mod natural să se eradicheze", a explicat ea.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă


Totuși, a explicat medicul, numărul celor care se îmbolnăvesc este încă destul de mare, în ciuda faptului că există tratamente de ultime generație, care sunt foarte eficiente. Cea mai sigură și bună metodă este vaccinarea.

„Mesajul nostru este vaccinarea; vaccinarea universală a nou născutului, respectarea schemelor de vaccinare cu rapelul care se face la adolescență", a mai spus ea, completând cât de importantă este testarea pentru eventuala infecție a oricărei persoane care a fost expusă riscului de infecție. „Țările care au îmbrățișare vaccinarea intensivă, cum sunt unele țări din Asia, cum e Taiwan sau Japonia, practic nu mai au boală cronică de ficat datorată virusului B, nu au cancer hepatic datorat virusului B și nu trebuie să pierdem din vedere că a neglija vaccinarea și eliminarea hepatitei B din societatea românească atrage după sine și o altă fațetă - după părerea mea și mai severă - posibilitatea co-infecției B cu Delta, care în România, spre deosebire de alte țări europene, e prezentă cam la unu din patru pacienți infectați cu virusul B. Asta dă o notă de gravitate bolii hepatice cronice, o evoluție accelerată, un risc mai mare de decompensare, de ciroză și de cancer", a mai explicat prof. dr. Liana Gheorghe.

Disciplina în tratament, foarte importantă


Referindu-se la tratamentele posibile și accesibile la ora actuală, medicul a enumerat cel puțin două produse care au un randament foarte bun, însă a punctat importanța disciplinei în administrarea tratamentului. „Avem mijloace foarte bune, chiar pentru cei care nu au fost vaccinați și au infecție cronică sau hepatită cronică. Există două tipuri de tratament: cel bazat pe Interferon care, e adevărat, nu este universal eligibil, adică nu-l poți oferi oricărei persoane, nu poți oferi copiilor, gravidelor, pacienților cu forme severe de boală avansată, cu ciroză hepatică. Pe de altă parte avem tratamentul oral cu analogi nucleotidici care există în România: Entecavirul, Tenofovir, indiferent de compania care le produce, sunt la fel de bune, sunt foarte bine tolerate. Singura necesitate absolută este ca, o dată inițiat, acest tratament să fie respectat cu strictețe; pacientul să-l ia zi de zi, pentru că e un tratament care funcționează atâta timp cât îl administrezi. El inhibă replicarea virală, practic face să regreseze boala hepatică de multe ori din stadiu de ciroză decompensat. Avem pacienți care au fost trimiși pentru transplant hepatic și care, tratați cu analogi nucleotidici, nucleozidici, au înregistrat o asemenea ameliorare a condiției hepatice, încât au fost inactivați sau delistați de pe liste. Deci aceste medicamente vreau să spun că funcționează în orice stadiu al bolii, funcționează exemplar cu o rată de eficacitate undeva între 95 și 100% din cazuri. Problema este ca toți acești pacienți să fie în observația unui medic curant, cu expertiză în acest domeniu cu interes să fie urmăriți în permanență și motivați, consiliați să continue tratamentul așa cum trebuie", a mai explicat medicul în cadrul emisiunii.

CITIȚI MAI MULT PE DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel