Hepatita C este o boală înșelătoare din mai multe puncte de vedere. Virusul hepatic C stă ascuns mult timp în organism fără să provoace simptome mai ales în cazul femeilor.
Hepatita C afectează atât bărbații, cât și femeile. Dar virusul hepatic C determină simptome înșelătoare mai ales la femei. Multe dintre acestea nu prezintă simptome până când boala nu ajunge într-un stadiu avansat. Cele care au simptome într-un stadiu incipient le pot atribui greșit altor afecțiuni, precum anemia, depresia sau menopauza.
Hepatita C: simptome
Simptomele timpurii ale hepatitei C la femei pot fi: oboseala, disconfortul abdominal, durerile musculare și ale articulațiilor, apetitul scăzut. Unele infecții cu virusul hepatic C (VHC) sunt acute și dispar de la sine, acestea fiind mai des întâlnite la femei.
Hepatita C poate fi și cronică, ceea ce înseamnă că nu trece de la sine, ci mai degrabă progresează și deteriorează ficatul. Simptomele hepatitei cronice și ale deteriorării ficatului includ: învinețire și sângerare, mâncărimi ale pielii, retenție de lichide în abdomen (ascită), picioare umflate, pierdere inexplicabilă în greutate, vene pronunțate, confuzie. În anumite cazuri, sclerotica ochilor se poate îngălbeni, iar pielea devine mai palidă și capătă o nuanță gălbuie.
Simptomele hepatitei C cronice apar atât la femei, cât și la bărbați, dar boala progresează mai încet la femei. Totuși, femeile intrate la menopauză se confruntă cu o progresie mai rapidă a bolii și a deteriorării ficatului.
Perioada scursă de la contactarea virusului până la apariția semnelor bolii poate ajunge chiar și la 10 ani.
Hepatita C: transmitere la femei
Virusul hepatic C se răspândește de la o persoană la alta prin contact cu sângele infectat. Persoanele care lucrează ca manichiuriste, cosmeticiene, menajere sau asistente medicale au un risc mai mare de infectare. Pentru a vă proteja, evitați contactul cu tăieturile sau rănile deschise ale pacienților ori clienților. Utilizați mănuși de protecție și sterilizați echipamentul (lame, forfecuțe pentru cuticule etc.) după fiecare folosire. Persoanele care fac curățenie în case sau hoteluri trebuie să poarte mănuși pentru a nu intra în contact cu sângele de pe produsele de igienă feminină. Virusul hepatitic C se poate răspândi și prin contact sexual în timpul ciclului menstrual.
Multe femei purtătoare ale virusului pot avea copii sănătoși. Totuși, există un risc, chiar dacă redus, de a transmite virusul fătului în timpul sarcinii.
Hepatita C: prevenție
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, între 75% și 85% dintre cei infectați cu VHC dezvoltă o infecție cronică. Nu există un vaccin contra virusului hepatic C, pentru că acesta suferă frecvent mutații.
Sexul protejat și evitarea contactului cu sângele celuilalt poate ajuta la prevenție. Nu luați medicamente ilicite și nu lăsați pe altcineva să vă folosească obiectele personale (precum aparatul de ras, periuța de dinți sau forfecuța de cuticule). Dacă vreți să vă faceți un tatuaj sau un piercing, informați-vă înainte asupra siguranței salonului și asigurați-vă că echipamentele folosite sunt sterilizate. Având în vedere că virusul deteriorează ficatul, este important să îl protejați evitând consumul de alcool.
Hepatita C: tratament
În multe cazuri, hepatita C poate fi tratată medicamentos în doar câteva săptămâni, mai ales dacă virusul este depistat în stadiul incipient al bolii.
Terapia pentru hepatita C s-a schimbat în ultimii ani. Dacă în trecut aceasta era tratată medicamentos cu interferon pegilat și ribavirin, primul fiind un stimulent pentru sistemul imunitar și al doilea un inhibitor pentru reproducerea virusului, tratamentele din zilele noastre sunt adesea combinate în funcție de pacient.
În prezent, noile terapii fără interferon au demonstrat o eficiență de peste 90% în eliminarea virusului hepatitic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News