Hepatita C, tratament fără interferon. Semnal de alarmă, transmis de președintele CNAS

Semnal de alarmă transmis de VASILE CIURCHEA, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), legat de negocierile cu deținătorii tratamentului fără interferon pentru bolnavii de Hepatita C, în stadiul de fibroză. 

Alegeri prezidentiale 2024

VASILE CIURCHEA, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), invitat, joi, la interviurile DC News, a explicat eforturile pe care Casa le depune pentru negocierea unui preț cât mai bun pentru noile terapii fără interferon pentru Hepatita C, atrăgând totodată atenția, în contextul în care există presiuni pentru a semna cât mai repede contractele, că există riscul ca nu toți bolnavii să beneficieze de un astfeld e tratament revoluționar. 

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 august. Șeful CNAS: Nu veți mai primi consultații

"Suntem în negocieri cu companiile producătoare ale tratamentului fără interferon. Suntem foarte aproape de semnare. Comisia de negociere, în mare parte, a răspuns la toate întrebările, s-au adresat toate neclaritățile deținătorilor. Mai este o singură problemă, foarte importantă, prețul. Am insistat întotdeauna pentru un preț mic, un preț acceptabil, suportabil de către România, pentru a trata toți bolnavii. Dacă, de exemplu, nu obținem un preț mic, din numărul total de peste 5.000 de bolnavi care au aceleași criterii medicale, va trebui să dăm doar la jumătate. Vorbim de bolnavii cu hepatită C, cu F4, grad IV de fibroză, care nu au altă variantă de tratament în acest moment. Iar acest tratament fără interferon se pare că rezolvă inclusiv ciroza. Condiția a fost așa: dăm tratament celor care nu au nicio altă variantă de tratament, celor care au făcut sau urmează să facă transplant, pentru că altfel ar fi bani aruncați în transplant, și, după ce am rezolva stadiul F4, coborâm la F3, F2 dar nu acum, ci în timpul următor. (...) Încercăm însă să obținem prețuri mai mici față de ce plătim acum în terapia standard tocmai pentru a nu arunca bani. Și încercăm și în această terapie standard să plătim doar pacienții care se vindecă", a explicat președintele CNAS, la DC News Live.

VASILE CIURCHEA avertizează: fondurile nu sunt nelimitate

Oficialul CNAS a precizat, de asemenea, că nicio țară din lume nu tratează în acest moment Hepatita C, stadiu F3 și F2 cu acest tratament revoluționar, menționând însă faptul că România a acționat eficient în legătură cu această terapie.

"Și totuși, în România s-a mișcat destul de repede. Ultimul aviz de punere pe piață a ieșit în februarie, suntem în iulie și suntem foarte aproape de semnare. Acum există o presiune foarte mare pe Casă în special de a semna cât repede. Dacă toată lumea ne presează să semnăm cât mai repede, e clar că nu vom putea obține un preț foarte bun și atunci va trebui ca un număr de pacienți să nu primească tratament, pentru că fondurile sunt foarte limitate", a avertizat VASILE CIURCHEA, precizând că un astfel de tratament poate ajunge să coste și 90.000 de euro pentru un pacient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel