Hepatita misterioasă la copii a început să se răspândească în China și Japonia. Ce spun oamenii de știință

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Virusul hepatic la copii pare că a ajuns și în Asia, în China și Japonia.

Japonia a raportat primul său caz probabil de hepatită acută (leziuni hepatice) la un copil, în urma unei creșteri a cazurilor în SUA și Europa, predominant la copiii sub 10 ani.

Într-o actualizare recentă privind focarul, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că a fost informată despre 169 de cazuri de leziuni hepatice la copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, cu cel puțin un deces raportat. Au fost confirmate cazuri în Regatul Unit (114), Spania (13), Israel (12), SUA (9), Danemarca (6), Irlanda (<5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1). Cel puțin un copil a murit în urma unei crize de hepatită severă, 10 în Marea Britanie necesitând transplant de ficat, iar un alt caz a fost raportat în China.

O cauză probabilă a inflamației ficatului este în curs de dezvoltare, pe măsură ce autoritățile sanitare din întreaga lume investighează.

„Informațiile prin investigațiile noastre sugerează din ce în ce mai mult că această creștere a hepatitei cu debut brusc la copii este legată de infecția cu adenovirus”, a spus dr. Meera Chand, director pentru infecții clinice și emergente la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), într-o actualizare. „Cu toate acestea, investigăm amănunțit alte cauze potențiale”, a adăugat medicul.

Conform OMS, adenovirusurile au fost găsite în cel puțin 74 de cazuri, 18 fiind identificate ca adenovirus F de tip 41, care nu a fost asociat cu afectarea ficatului anterior. În Marea Britanie, unde au apărut cele mai multe cazuri până acum, adenovirusul a fost găsit la 75% dintre copiii testați. Șaisprezece procente au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru COVID-19.

Poate fi adenovirusul cauza principală?

Deși adenovirusul, în special adenovirusul F de tip 41, devine cauza probabilă a inflamației ficatului, nu este încă clar prin ce mecanism. Tipul este asociat cu gastroenterita la copiii mici, potrivit profesorului Will Irving de la Universitatea din Nottingham, care nu este implicat în cercetare. Totuși, se pare că nu a fost asociat anterior cu afectarea ficatului la copiii sănătoși.

„Legătura infecției cu adenovirus rămâne o posibilitate certă, dar încă nu dovedită”, a spus Irving.

„Există foarte puține raportări de cazuri în literatura globală de infecție cu adenovirus asociată cu hepatita la copiii (sau adulți) imunocompetenți – așa că, dacă se dovedește că infecția adenovirală este implicată în provocarea acestei epidemii, va fi necesar să se explice de ce istoria naturală a infecției cu adenovirus s-a schimbat atât de dramatic în 2022.”, a mai spus acesta.

Deși adenovirusul 41 devine un vinovat probabil, OMS subliniază că sunt necesare informații suplimentare despre cazuri înainte de a putea trage concluzii. O posibilitate este că scăderea contactului dintre copii, din cauza restricțiilor COVID-19, a jucat un rol în evoluția bolii, conform IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel