Ministerul Sănătății a făcut, luni, primele precizări cu privire la cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de cinci ani, internată din 4 aprilie.
„Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între o lună și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.
„Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de cinci ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, a transmis Ministerul Sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat.
Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, precum dureri abdominale, diaree și vărsături, „care preced prezentarea cu hepatită acută severă", precum și niveluri crescute ale enzimelor hepatice.
Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, a precizat OMS, iar virusurile comune care provoacă hepatita virală acută - cum ar fi virusurile hepatitice A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.
Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția sa poate fi afectată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu