Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului, după ce cadavrul lui Fuad Shukr a fost găsit sub dărâmăturile din Beirut

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Gruparea șiită libaneză Hezbollah a comunicat că a lansat joi zeci de rachete în nordul Israelului, ca reacție la un atac care a dus la moartea a patru sirieni în sudul Libanului. Acesta este primul atac al Hezbollah de la asasinarea unui comandant militar al organizației, marți seara.

Luptătorii Hezbollah "au lansat zeci de rachete de tip Katiuşa" asupra kibutz-ului Matzuva, a indicat mişcarea pro-iraniană într-un comunicat, "în ripostă la atacul inamicului israelian împotriva localităţii Chamaa în care au fost ucişi mai mulţi civili".

Armata israeliană a anunţat că numeroase proiectile au traversat teritoriul israelian din Liban, adăugând că le-a interceptat pe unele dintre ele.

La scurt timp după tiruri, avioane israeliene au lovit locaţia "de unde au fost trase proiectilele în regiunea Yater", în sudul Libanului, se arată în comunicat.

Ministerul libanez al Sănătăţii a anunţat că patru sirieni au fost ucişi şi cinci libanezi răniţi într-o lovitură israeliană la Chamaa, în sud, unde au loc schimburi de focuri aproape zilnic între Hezbollah şi Israel de aproape zece luni.

Liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a afirmat joi că Israelul trebuie să se aştepte la o "ripostă inevitabilă" din partea puternicei sale grupări după asasinarea comandantului şef militar Fuad Shukr, marţi, într-o suburbie a Beirutului şi după lovitura care i-a fost atribuită împotriva liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, notează AFP şi postul de televiziune israelian i24News.

Cadavrul comandantului-şef al Hezbollah a fost găsit sub dărâmăturile imobilului din Beirut

Armata israeliană anunţase încă de marţi seară că a reuşit să-l ucidă pe Fuad Shukr, pe care l-a descris drept "cel mai înalt responsabil militar" al grupării pro-iraniene, care nu a anunţat nimic oficial legat de soarta respectivului comandant.

Cadavrul comandantului-şef al aripii militare a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Fuad Shukr, a fost găsit miercuri sub dărâmăturile imobilului lovit marţi seară într-un raid al aviaţiei israeliene într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut.

În schimb, Ministerului libanez al Sănătăţii a anunţat miercuri după-amiază un bilanţ de cinci morţi, dintre care trei femei şi doi copii, şi peste 70 de răniţi în urma bombardamentului israelian asupra imobilului în care se afla Fuad Shukr.

Israelul îl consideră pe acesta din urmă responsabil pentru atacul cu rachetă în urma căruia 12 copii şi adolescenţi au fost ucişi în weekend pe un teren de fotbal în oraşul druz Majdal Shams situat pe platoul sirian Golan anexat de Israel, în timp ce Hezbollahul neagă orice implicare în acest atac.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de către ambasadorul Iranului la ONU, Emir Saeid Iravani, Teheranul "condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea regimului sionist reprezentată de asasinarea domnilor Shukr și Haniyeh".

Iranul solicită Consiliului "să condamne ferm şi fără echivoc actele de agresiune şi atacurile teroriste ale regimului israelian împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Iranului, precum şi actele recente de agresiune împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Libanului şi a Siriei", precum şi "să ia măsuri imediate pentru a asigura tragerea la răspunderea pentru aceste încălcări ale dreptului internaţional, inclusiv posibilitatea de a impune sancţiuni şi alte măsuri pentru a preveni alte atacuri", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel