Hezbollah, o forță formidabilă, dar bine controlată. Poziționarea grupării în raport cu războiul - Analiză Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află cât de puternică este gruparea Hezbollah și cum reacționează la războiul dintre Hamas și Israel.

Cu zeci de luptători ai Hezbollah ucişi în trei săptămâni de ciocniri de frontieră cu Israelul, grupul libanez lucrează pentru a-şi opri pierderile în timp ce se pregăteşte pentru posibilitatea unui conflict retras. Gruparea susţinută de Iran a pierdut 47 de luptători în urma atacurilor israeliene la graniţa cu Libanul de când aliatul său palestinian Hamas şi Israelul au intrat în război în 7 octombrie, aproximativ o cincime din numărul de morţi într-un conflict la scară largă dintre Hezbollah şi Israel în 2006.

Cu majoritatea luptătorilor săi ucişi în atacurile cu drone israeliene, Hezbollah şi-a dezvăluit pentru prima dată capacitatea de lansare a rachetelor sol-aer, declarând duminică că a doborât o dronă israeliană. Rachetele fac parte dintr-un arsenal din ce în ce mai puternic.Armata israeliană, care a declarat până acum că a pierdut şapte soldaţi la frontieră, nu a comentat incidentul raportat duminică cu drone. Dar Israelul a declarat sâmbătă că a oprit o rachetă sol-aer lansată din Liban asupra uneia dintre dronele sale şi că a răspuns lovind locul lansării.

O sursă familiarizată cu gândirea Hezbollah a declarat că utilizarea rachetelor antiaeriene a fost unul dintre mai multe paşi luaţi de grupul musulman şiit pentru a-şi limita pierderile şi a contracara dronele israeliene.

Hezbollah a făcut "aranjamente pentru reducerea numărului de martiri", a declarat sursa, fără a oferi detalii suplimentare.

De la începutul războiului Hamas-Israel, atacurile Hezbollah au fost calibrate astfel încât să conţină ciocnirile în zona de frontieră, chiar dacă aceasta a indicat o pregătire pentru un războinic total, dacă este necesar.

Israelul, care duce un război în Fâşia Gaza, despre care afirmă că urmăreşte să distrugă Hamasul, a declarat că nu are niciun interes în un conflict la graniţa sa de nord cu Libanul. Dar Israelul a declarat, de asemenea, că va declanşa devastarea Libanului dacă va începe un război.

O forță formidabilă

Hezbollah, cel mai formidabil aliat iranian din "Axa Rezistenţei" a Teheranului, a afirmat de mult că şi-a extins arsenalul din 2006 şi a avertizat Israelul că forţele sale reprezintă o ameninţare mai puternică decât înainte. Se spune că armamentul deținut de Hezbollah include acum drone şi rachete care pot lovi toate părţile Israelului.

În conflictele de frontieră din 7 octombrie, Hamas, care are, de asemenea, agenţi în Liban, şi o facţiune islamistă sunnită libaneză, Jama'a Islamiya, au lansat ambele rachete din sudul Libanului către Israel.

Hezbollah însuşi s-a abţinut de la lansarea de rachete, cum ar fi Katyushas neînarmate şi altele care pot zbura adânc în teritoriul israelian, un pas care ar putea declanşa o escaladare.

În schimb, luptătorii săi au tras asupra unor ţinte vizibile de-a lungul graniţei cu Israelul, folosind arme precum rachetele antitanc Kornet ghidate, o armă pe care grupul a folosit-o pe scară largă în 2006, au declarat cele trei surse.

Canalul de televiziune al Hezbollah, Al-Manar, a reluat în mod regulat înregistrările din ultimele confruntări care arată ceea ce afirmă că sunt atacuri asupra instalaţiilor militare israeliene şi a poziţiilor vizibile peste graniţă.

Sursele au afirmat că unii luptători au subestimat, de asemenea, ameninţarea cu dronele după ani de luptă în Siria, unde s-au luptat cu grupuri de insurgenţi fără niciun fel de echipament militar israelian. Hezbollah a jucat un rol decisiv în a-l ajuta pe preşedintele Bashar al-Assad să învingă insurgenţii sirieni.

"Preferinţa tehnică a dronelor israeliene determină Hezbollahul să plătească preţul acestui număr de luptători", a declarat Nabil Boumonsef, redactor adjunct al ziarului libanez Annahar, referindu-se la numărul mare de morţi al Hezbollahului.

Conflictul dintre Israel și Hezbollah rămâne restrâns

Conflictele dintre Israel şi Hezbollah au rămas în mare parte restrânse într-o bandă îngustă de pământ care se întinde de-a lungul graniţei, de obicei la 3-4 km de graniţă.

Cu toate acestea, bombardamentele israeliene s-au extins în ultimele zile, potrivit surselor de securitate din Liban. Aceştia au afirmat că aceasta a inclus o grevă desfăşurată sâmbătă la Jabal Safi, o zonă muntoasă situată la aproximativ 25 km de graniţă.

Armata israeliană nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la lovitura de la Jabal Safi. Nici Hezbollah nu a comentat rapoartele atacurilor. Armata israeliană a declarat că a răspuns la sursele de foc din Liban.

Hezbollah a pierdut 263 de luptători în războiul din 2006, când Israelul a lovit locaţii din întregul Liban în timpul unui conflict care a durat mai mult de o lună. Războiul a izbucnit după ce Hezbollah a lansat un raid asupra Israelului și a răpit doi soldați israelieni.

Numărul deceselor Hezbollah, într-un astfel de conflict relativ restrâns, i-a şocat pe susţinătorii grupării. Televiziunea al-Manar a grupului a difuzat zilnic înmormântări ale luptătorilor căzuţi îngropaţi cu onoruri militare, cu sicriele acoperite cu steagul galben şi verde al grupării.

Hezbollah a publicat o scrisoare scrisă de mână a liderului său, Sayyed Hassan Nasrallah, adresată presei săptămâna trecută, declarând că luptătorii căzuţi ar trebui numiţi "martiri în drum spre Ierusalim", conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel