Hezbollah și-a ales ca nou lider.
Hezbollah și-a ales ca nou lider pe adjunctul secretarului general, Sheikh Naim Qassem, punând astfel capăt unui vid de putere de o lună, după ce liderul de lungă durată al grupului, Hassan Nasrallah, a fost lichidat de Israel.
De la moartea lui Nasrallah, Qassem a preluat atribuțiile acestuia, susținând la începutul acestei luni un discurs public în care a promis că Hezbollah va continua lupta împotriva Israelului într-un așa-numit război de uzură, în ciuda pierderilor dureroase.
Totodată, Qassem a afirmat că sprijină eforturile pentru realizarea unui armistițiu în Liban, fără a lega soarta țării de un armistițiu în Gaza, pe care Hezbollah îl declarase anterior drept o condiție pentru încetarea ostilităților cu Israelul.
Qassem a fost adjunctul secretarului general al grupului din 1991 și unul dintre oficialii săi cei mai vizibili, vorbind adesea în numele grupului la mitinguri și în interviuri. Crescut în Beirut, deși familia sa provine din sudul Libanului, Qassem a fost inițial implicat în mișcarea șiită libaneză Amal înainte de a deveni membru fondator al Hezbollah la începutul anilor 1980.
Alegerea sa a pus capăt unei crize de succesiune în cadrul Hezbollah și este unul dintre semnele că gruparea se reorganizează după o serie de lovituri din partea Israelului. Ultimul succesor presupus al lui Nasrallah, Hashem Safieddine, este și el mort de aproape o lună, după ce Hezbollah a declarat că a fost ucis în urma bombardamentelor israeliene în suburbiile de sud ale Beirutului, la 3 octombrie, informație confirmată și de IDF.
Qassem a preluat conducerea unui grup aflat în defensivă după o ofensivă feroce a Israelului, diminuat față de statutul "mitic" pe care îl deținea odată în Liban.
Hezbollah a fost zguduit de explozii care au vizat dispozitivele sale de comunicații și au rănit mii de membri luna trecută, precum și de sute de atacuri israeliene asupra depozitelor sale de arme din întreaga țară. Aproape întreaga conducere militară a grupului a fost eliminată de Israel în ultimele trei luni.
Grupul este angajat în lupte intense în sudul Libanului împotriva forțelor israeliene, care desfășoară, potrivit Israelului, o operațiune „limitată” de-a lungul graniței Liban-Israel din 30 septembrie.
Israelul a declarat că a ucis sute de membri Hezbollah de atunci, iar grupul a încetat să mai publice anunțuri publice despre funeraliile luptătorilor săi din motive de securitate operațională. Hezbollah a afirmat că a ucis 90 de soldați israelieni, în timp ce media israeliană estimează cifra la aproximativ 37.
La scurt timp după numirea sa, contul de limbă arabă al guvernului israelian a avertizat pe X că mandatul lui Qassem „ar putea fi scurt dacă va urma calea lui Nasrallah și Safieddine” și a cerut dezarmarea Hezbollah.
În timp ce Hezbollah și Israelul își schimbă lovituri în sudul Libanului, avioanele israeliene continuă să bombardeze regiuni din țară.
Israelul a efectuat luni peste 37 de atacuri aeriene în Baalbek, în Valea Bekaa, ucigând cel puțin 67 de persoane și rănind peste 120, conform guvernatorului regiunii. Peste două treimi dintre morți și răniți sunt femei și copii. A fost cea mai sângeroasă zi pentru regiune de când au început luptele între Hezbollah și Israel.
Videoclipuri din localitatea Brital, din Baalbek, arată o stradă cu clădiri prăbușite și coloane de fum ridicându-se din zonele unde au căzut bombe cu o noapte înainte.
Baalbek este renumit pentru siturile sale arheologice, printre care se numără complexul de temple Baalbek, desemnat ca sit al patrimoniului mondial Unesco în 1984. Bombardamentele de luni noapte au deteriorat una dintre porțile istorice ale castelului Baalbek, deși interiorul complexului de temple a rămas neatins.
Valea Bekaa este cunoscută istoric ca o zonă în care Hezbollah se bucură de sprijin, având și depozite de arme acolo. Cu toate acestea, este una dintre cele mai mari zone geografice ale Libanului și este diversă din punct de vedere politic și religios.
De când Israelul și-a început campania aeriană intensă în Liban pe 23 septembrie, valea Bekaa a fost una dintre regiunile cele mai constant lovite, în afara sudului Libanului, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News