Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a dezvăluit, pentru DC News, consecințele foarte grave pe care le are aruncarea peturilor în păduri și pe ape.
Bogdan Badea a explicat că atunci când sunt viituri, peturile sunt luate de ape și duse până la prizele de admisie a apei de la hidrocentrale. Nu de puține ori, din cauza sticlelor de plastic, activitatea Hidroelectrica a fost grav afectată.
"Un fenomen cu care ne-am luptat în această vară, din păcate, a fost și fenomenul poluării pe lacurile și râurile interioare. Practic, toate peturile aruncate prin păduri și toate deșeurile lăsate de diverși cetățeni au fost luate de ape, adunate și în foarte multe situații au blocat activitatea hidroelectrica. Acele peturi intră în prizele de admisie ale apei și de foarte multe ori înfundă grătarele și trebuie să oprim centralele", a declarat Bogdan Badea.
Principiul 'poluatorul plătește' nu se respectă deloc
Bogdan Badea a recunoscut că afectează producerea de energie electrică. "Afectează, am avut foarte multe discuții cu factorii implicați, am avut chiar și o deplasare la barajul de la Bicaz unde fenomentul s-a manifestat în mai multe rânduri și cu o amploare deosebită. Doamna ministru împreună cu noi am stabilit un plan de măsuri. Am fost acolo și am încercat să identificăm împreună soluțiile de combatere a fenomenului. Până acum, anumite autorități cu atribuții în acest sens veneau și aendau Hidroelectricla. Era mai simplu, adică prinicipiul 'poluatorul plătește' nu se respectă deloc. A fost nevoie de acțiuni în instanță ca să definim foarte clar care este rolul fiecăuria. Înțelegem că exploatăm lacurile, le avem în administrare, am făcut o serie de acțiuni de igienizare, dar au fost acțiuni de voluntariat. Personalul Hidroelectrica din zona de producție are cu totul alte atribuții", a mai spus directorul general al Hidroelectrica.
Cine este poluatorul
"Până în aces moment, nu s-a identificat de căte autoritățile cu atribuții un anumit poluator. Poluatorii suntem noi toți, din păcate. În perioadele în care vremea este frumoasă și lumea este la picnic se traduc în spate cu tone de peturi lăsate la fața locului. Am semnat un memorandum cu Ministerul Mediului ca urmare a acestor constatări în ideea de a dezvolta niște proiecte pilot de colectare și recilare a acestor peturi", a mai precizat Bogdan Badea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu