HIDROELECTRICA, cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit din istorie, reușite în 2014

Hidroelectrica a anunțat, luni, că a încheiat exercițiul financiar 2014 cu cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei - de 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit înregistrat vreodată - de 1,2 miliarde lei - și cu cel mai mic preț de producție din ultimii cinci ani - de 108 lei/MWh.

Performanțele Hidroelectrica, reușite cu o producție departe de record

Într-un comunicat cu titlul „Hidroelectrica - cea mai profitabilă companie a statului”, compania arată că „dacă am exclude impactul taxei pe stâlp - de aproximativ 8 lei/MWh - și pe cel al taxei pe apă uzinată - de 21 lei/MWh, atunci costul megawatt-ului produs de Hidroelectrica în 2014 ar fi de doar 79 lei, reprezentând, pe departe, cel mai mic cost înregistrat vreodată de companie”.

Oficialii companiei arată că „performanța Hidroelectrica din 2014 este cu atât mai mare cu cât se raportează la o producție de 18,4TWh, departe de recordul înregistrat în 2005 - de 20,1TWh - sau în 2010 - de 19,8TWh. Cu toate acestea, cifra de afaceri a fost mai mare cu 135 milioane lei comparativ cu anul 2010, iar profitul cu 800 milioane lei mai mare”.

Cea mai bună performanță financiară din Europa

„Hidroelectrica a înregistrat în 2014 cea mai bună performanță financiară din Europa, cu o pondere a profitului net în cifra de afaceri de 35%, surclasând eternele rivale, Fortum - din Finlanda și Verbund - din Austria”, se mai arată în comunicatul citat.

Datorii reduse cu 82% ultimii doi ani și jumătate

De asemenea, continuă reprezentanții companiei, „în perioada 30.06.2012 – 31.12.2014, Hidroelectrica și-a redus datoriile cu 82% - de la 4,3 miliarde lei, la 775 milioane lei. În același interval de timp, compania și-a îmbunătățit semnificativ trezoreria netă - de la un nivel negativ de 763 milioane lei, la plus 489 milioane lei”.

Vezi și: Hidroelectrica a reintrat în insolvență

 

Insolvența Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigmă că statul este un prost manager. Și companiile statului pot genera valoare, performanță, profit și încredere, dacă sunt administrate de profesioniști. Când statul va înțelege că managementul companiilor sale trebuie încredințat unor oameni recomandați de competențe profesionale, probitate morală, capabilități manageriale și nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, șomaj, falimente sau privatizări păguboase, ci vor deveni adevărate motoare de creștere economică și piloni de stabilitate socială.

După exemplul Hidroelectrica, și ceilalți producători de energie trebuie să se restructureze, să-și reducă costurile de exploatare, în paralel cu creșterea gradului de retehnologizare. Toate intervențiile statului nu-i vor putea salva dacă nu vor înțelege că într-o ecomonie de piață prevalează competitivitatea și nu ajutorul de stat”, a declarat av. dr. Remus Borza, Administratorul Judiciar al companiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel