Compania Hidroelectrica SA activează, pentru a doua oară în mai puțin de un an, clauza de forță majoră în contractele de vânzare a energiei electrice, din cauza secetei, care va determina scăderea producţiei de energie în luna august până la un minim istoric.
Camera de Comerț și Industrie a României a emis „Avize de existență a cazului de forță majoră” în toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate de Hidroelectrica SA. Clauza de forță majoră va deveni efectivă pentru toate cele 23 de contracte ale societății, începând cu data de 7 august ora 0,00, cât şi acordurilor încheiate de companie la 31 iulie pe bursa de energie OPCOM, precizează un comunicat al companiei.
Activarea clauzei de către Hidroelectrica SA, pentru a doua oară în mai puțin de un an, se datorează scăderii accentuate a debitelor pe Dunăre și pe principalele râuri interioare, având în vedere și prognozele hidrologice nefavorabile pentru următoarele luni, luna iulie a acestui an având cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 60 de ani.
"Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigură toţi partenerii comerciali de menţinerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forţă majoră. Livrările de energie urmează să fie reluate conform obligaţiilor contractuale imediat ce condiţiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producţiei", precizează sursa citată.
Potrivit documentului, deși Hidroelectrica a denunțat contracte bilaterale încheiate cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT Romania și Energy Holding, însumând o cantitate de 6500 GWh anual, totuși obligațiile contractuale aferente lunii august totalizează 926 GWh, cu mult peste producția estimată, ceea ce ar fi condus în situația neactivării clauzei de forță majoră la cumpărarea de către Hidroelectrica a deficitului de producție de pe piața liberă la prețuri net superioare prețului din contractele bilaterale și de pe piața reglementată”.
Pentru prima dată în ultimii zece ani, energia livrata pe piața reglementata (la un preț de 71 lei / MWh, față de un preț de cost de 125 lei / MWh), reprezintă peste 50% din producția realizată, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societății.
"Ca urmare a activării clauzei de forţă majoră, în cadrul contractelor comerciale de vânzare a energiei compania va reduce livrările, proporţional cu reducerea producţiei. Hidroelectrica va livra întreaga producţie proprie, proporţional pe toate contractele aflate în derulare, folosind o «cheie matematică unică orară»", se mai spune în comunicat.
Compania Hidroelectrica, controlată de stat și aflată în insolvență, a activat prima oară clauza de forță majoră anul trecut în luna septembrie din cauza secetei, situație care a încetat în data de 1 mai a.c.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu