Timp de aproape 100 de ani, oamenii de știință au visat să poată transforma cel mai ușor element, hidrogenul în metal.
Acum, într-un proces uimitor al alchimiei moderne, oamenii de știință de la Universitatea Harvard au reușit în cele din urmă să creeze o cantitate mică de ceea ce este cel mai rar, și, eventual, cel mai valoros, material de pe planetă, a raportat revista Science, preluată de The Independent.
Descoperirea ar putea duce către o revoluție în tehnologie, îmbunătățind aproape orice inovație electrică, de la calculatoare foarte rapide, trenuri de mare viteză sau automobile.
Dar, foarte încurajator, descoperirea ar putea permite umanității să exploreze spațiul cosmic așa cum nu a mai făcut-o niciodată. Important este ca oamenii de știință să reușească să stabilizeze metalul temperaturii și presiunii.
Sfântul Graal al expansiunii
Profesorul Isaac Silvera, care a făcut descoperirea împreună cu Dr. Ranga Dias, a afirmat că:
"Acesta este Sfântul Graal al fizicii de înaltă presiune. Această mostră de hidrogen metalic este prima de pe Pământ, astfel încât atunci când te uiți la ea, te uiți la ceva care nu a mai existat până acum."
În momentul de față bucata mică de metal poate fi văzută doar prin intermediul a două diamante, care au fost folosite pentru a zdrobi hidrogenul lichid la o temperatură mult sub punctul de îngheț.
Cantitatea de presiune necesară a fost imensă - mai mult cea din centrul Pământului.
În cazul în care hidrogenul metalic este stabilizat, eforturile omenirii în explorarea sistemul nostru solar ar cunoaște un salt fără precedent. Metalul ar putea oferi o formă de combustibil pentru rachete, de aproape patru ori mai puternică decât cel utilizat în prezent.
"Este nevoie de o cantitate foarte mare de energie pentru a face hidrogen metalic", a spus profesorul Silvera.
”Dacă ar fi convertit din nou, în hidrogen molecular, toată energia ar fi eliberată, fiind astfel posibilă construcția celei mai rapide rachete din istoria omenirii. Ar fi o revoluție în acest domeniu. Ar permite cu ușurință explorarea planetelor” a mai adăugat profesorul precizând din nou că realizarea este una ”extraordinară”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu