„HINGHERUL CEL BUN" este un proiect pilot, pro-bono, care s-a născut la iniţiativa dresorului Cătălin Cornea, a Ioanei Gheorghiţă, project manager GMP Advertising şi a coordonatorilor Organizaţiei Vier Pfoten, în mijlocul crizei legată de maidanezi, de anul trecut.
Ştim cu toţii tragedia care s-a întâmplat, mass-media a amplificat-o, iar autorităţile au luat o decizie radicală: eutanasierea maidanezilor în masă. Brusc, România s-a împărţit, la momentul respectiv, în două tabere: cei care doreau să salveze câinii şi cei care le doreau eutanasierea. Ambele discursuri păreau neconstructive, era multă ură la mijloc, inclusiv între aceaste două grupuri.
În aceste condiții, dresorul Cătălin Cornea şi Vier Pfoten au vrut să vină cu o abordare pozitivă, şi să transforme toată această ură în dragoste. Proiectul „HINGHERUL CEL BUN" urmăreşte să dea un scop social maidanezilor, să îi transforme, prin dresaj, în câini de asistenţă. Noţiunea aceasta nu este cunoscută aproape deloc în România, iar conceptul de „maidanez de ajutor" este unic în lume.
HINGHERUL CEL BUN. Proiectul a început în decembrie 2013 şi se întinde pe încă trei luni cel puţin, până se finalizează dresajul primului „maidanez de ajutor", Karma. "Pentru ca societatea românească să accepte soluţia noastră la „problema maidanezilor", avem nevoie să ne susţină mai multe categorii sociale:
• Autorităţile, care, iată, deja au aprobat modificări la Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
• Oamenii cu handicap locomotor, care să ia în considerare adopţia unui astfel de câine.
• Iubitorii de câini, cărora să le dăm un nou argument în discurs. Avem pe pagina de facebook (facebook.com/HingherulcelBun) fani din 43 de ţări!
• Persoanele, care consideră maidanezii un rău absolut, cărora ne dorim să le dăm o perspectivă nouă.
• Persoanele publice, care pot aduce vizibilitate şi popularitate proiectului.
• Şi, nu în ultimul rând, românii în general, care ne apreciază şi ne susţin. Cineva ne-a scris pe pagina de Facebook: „Proiectele de genul ăsta mă fac să cred că România este o ţară în care merită să trăieşti".
HINGHERUL CEL BUN. Asta ne motiveaza teribil", a declarat Ioana Gheorghiţă, project manager GMP Advertising. Istoricul Karmei, primul maidanez de ajutor Karma este un câine care a stat în adăpostul Glina al celor de la Asociaţia A doua şansă câţiva ani buni. Ea a fost selectată după o lună de „interviuri" cu maidanezii din adăposturi sau recomandaţi de oameni, pe baza unor criterii stricte de temperament, condiţie fizică, psihică, fără traume.
HINGHERUL CEL BUN. Pe măsură ce s-a început dresajul ca assistance dog pentru o persoană cu handicap locomotor, s-au demarat şi etapele căutării unui stăpân. Pentru Karma au scris mai multe persoane, norocosul ales este Mircea fiindcă, în afara faptului că foloseşte scaunul rulant, a avut o chimie deosebită cu Karma de la prima întâlnire, iar asta contează foarte mult. Deşi Mircea a adoptat-o pe Karma, ei încă nu locuiesc împreună deoarece dresajul nu e finalizat. Pentru prima oara în România s-a reglementat, prin lege, existenţa câinilor de asistenţă.
HINGHERUL CEL BUN. Ei vor fi dresaţi prin fonduri alocate de stat, ceea ce este de asemenea, o premieră. Legea nu exclude dresarea câinilor maidanezi, iar reprezentanţii autorităţilor locale iau în considerare folosirea câinilor maidanezi ca resursă în acest proiect. Se pare ca proiectul „HINGHERUL CEL BUN" a avut rasunet, reprezentanţii lui au fost felicitaţi chiar de iniţiatorul legii. Căţeluşa Karma va fi urmată de alţi maidanezi de ajutor, există perspectiva continuării şi creşterii proiectului, odată cu noua lege aprobată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu