Hipercalcemia este o afecțiune în care nivelul de calciu în sânge este mai mare decât limita normală. Prea mult calciu în sânge poate avea consecințe negative. Află care sunt acestea, cum se manifestă hipercalcemia și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această situație, dar și cum o poți preveni.
Hipercalcemia se manifestă de obicei prin simptome vagi, nespecifice, care pot fi puse pe seama a numeroase probleme de sănătate: oboseală accentuată, dureri abdominale, articulare sau musculare, scăderea poftei de mâncare și setea intensă. Tocmai de aceea, excesul de calciu în sânge este descoperit de cele mai multe ori cu totul întâmplător, eventual cu ocazia unor analize solicitate pentru alte motive. Însă în cazul hipercalcemiei severe, simptomele sunt accentuate, greu de tolerat și trimit pacientul la medic.
Oricum, hipercalcemia este bine a fi descoperită și tratată, întrucât consecințele pot fi grave. Prea mult calciu în sânge poate conduce, culmea, la scăderea densității osoase, la formarea de pietre la rinichi și poate afecta funcționarea inimii și creierului.
Hipercalcemia: definiție și cauze
Un nivel al calciului în sânge peste valoarea de 105 mg/l definește hipercalcemia, potrivit doctissimo.fr.
Prea mult calciu în sânge se acumulează în condițiile hiperactivității glandelor paratiroide, situate la nivelul gâtului, de o parte și de alta a glandei tiroide.
Alte cauze ale hipercalcemiei pot fi: aportul excesiv de calciu, supradozarea vitaminei D, insuficienta eliminare a calciului pe cale renală, tuberculoză, unele cancere (pulmonar, de sân, osos), deshidratare severă.
Hipercalcemia: factori de risc
Femeile prezintă un risc mai crescut de hipercalcemie decât bărbații. Un alt factor de risc este vârsta peste 50-60 de ani. Potrivit doctissimo.fr, incidența medie a hipercalcemiei este de 42 de persoane la 100.000 de oameni. În schimb, la femeile peste 60 de ani se înregistrează 4 cazuri de hipercalcemie la 1.000 de persoane.
Hipercalcemia: simptome
În cazul în care e vorba de o hipercalcemie ușoară, e posibil să nu apară niciun simptom, iar aceasta să fie descoperită întâmplător la o analiză de sânge.
Alteori pot apărea simptome generale: oboseală, dureri musculare, disconfort abdominal, sete permanentă.
O hipercalcemie severă produce simptome care au legătură cu organul afectat:
- sete acută și urinare frecventă dacă rinichii sunt afectați de calciul în exces pe care trebuie să-l filtreze; pietrele la rinichi pot fi asociate cu excesul de calciu,
- dureri abdominale, greață, vărsături, constipație dacă este afectat sistemul digestiv,
- confuzie, letargie, stări de oboseală, somnolență atunci când calciul în exces interferează cu activitatea creierului.
În aceste cazuri se impune prezentarea de urgență la medic. De obicei, o simplă analiză de sânge este suficientă pentru a decela hipercalcemia, dar important este să se descopere cauza reală și să se trateze corect.
Hipercalcemia: tratament
Prima măsură de tratament este eliminarea cauzei care a condus la acumularea de prea mult calciu în sânge. Concret, se oprește imediat administrarea de calciu și/sau vitamina D.
Pe de altă parte, în cazul hipercalcemiei secundare (cancer) se impune un tratament perfuzabil de rehidratare pentru a favoriza eliminarea excesului de calciu prin urină. Uneori, pentru a preveni coma este necesară dializa.
În cazul unei tumori la nivelul glandelor paratiroide, extirparea chirurgicală a acestei rezolvă problema excesului de calciu.
Hipercalcemia: măsuri de prevenție
- Beți multe lichide și în special apă pentru a preveni deshidratarea și formarea de pietre la rinichi.
- Aveți grijă la regimul alimentar, care trebuie să fie unul echilibrat, bogat în fructe, legume, carne de calitate, pește, lactate integrale, ouă, grăsimi sănătoase, cereale integrale.
- Suplimentele cu vitamina D și calciu trebuie luate la indicația medicului, după dozarea în sânge a acestor nutrienți.
- Faceți exerciții fizice pentru menținerea sănătății oaselor, la nivelul cărora se echilibrează nivelul de calciu.
- Renunțați la fumat, care accentuează pierderea densității osoase în cazul hipercalcemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News