EXCLUSIV  Hiperparatiroidism, diagnostic și tratament. Ruxandra Vlădescu: La SANADOR, se face cu înaltă performanță / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Ruxandra Vlădescu, șef Departament Medicină Nucleară la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre hiperparatiroidism.

„Un alt domeniu extraordinar de important de aplicabilitate a scintigrafiei este endocrinologia și o să vă dau un singur exemplu. În endocrinologie, hiperparatiroidismul, care este o boală serioasă, diagnosticul se face pe dozarea hormonală, deci pe un test de sânge. Dacă iese mare, este un pacient cu diagnostic de hiperparatiroidism. Ce facem cu el? Nu există tratament, tratamentul este doar chirurgical. Chirurgul endocrinolog ce să opereze? Sunt patru glande paratiroide, cu o localizare greu accesibilă. Unde să se ducă mai întâi?! Și atunci se face o scintigrafie paratiroidiană, care la noi, la SANADOR, se face cu înaltă performanță. Este o scintigrafie care are SPECT-CT în două secvențe și care precizează locul și dacă nodulul descoperit este sau nu activ metabolic. Chirurgul se duce țintit acolo unde este nodulul activ metabolic, rezultat în imaginea de fuziune și care are atât morfologie, cât și metabolismul leziunii respective”, a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

„Endocrinologia este mare beneficiar al examenelor de medicină nucleară și în diagnosticarea tumorilor neuroendocrine”, a precizat Ruxandra Vlădescu.

Sanador

Scintigrafia este o investigație imagistică specifică medicinei nucleare, care permite diagnosticarea unei game complexe de afecțiuni din punct de vedere structural sau funcțional. Informațiile metabolice obținute prin scintigrafie le completează pe cele structurale tradiționale (RMN, CT) și contribuie la stabilirea tratamentului optim, monitorizarea leziunilor și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților oncologici. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de examinări scintigrafice și SPECT-CT de înaltă calitate, efectuate de o echipă medicală cu experiență, cu echipament performant.

Medicina nucleară, PET-CT, SPECT, tot ce trebuie să știi. Ruxandra Vlădescu (SANADOR), la DC News

Youtube video image

Citește și...

Ruxandra Vlădescu (SANADOR): Răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic

„Medicina nucleară în general este, într-adevăr, o investigație de vârf, pentru că este o investigație de funcție de organ. Evoluția ei a mers crescendo, până la diagnosticul de metabolism celular, capitol la care intră și PET-CT. Este o investigație de vârf care se adresează în primul rând pacientului oncologic. Principiul acestei tehnici constă în existența unui radioizotop, care are un comportament, glucoza, știind că orice tumoră este consumatoare de glucoză. Celula canceroasă este mare consumatoare de glucoză", a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu.

„Dizolvarea acestei molecule se face în ser fiziologic. Este o substanță radioactivă, un radioizotop non-alergogen, care nu generează niciun fel de alergii. Comportamentul lui, după introducerea intravenoasă, este de fixare, de captare, de concentrare în zona patologică, respectiv în zona tumorală, fie că este o tumoră primară sau secundară”, a mai explicat medicul de la SANADOR.

„Principiul medicinei nucleare este imagistica de emisie. Deci pacientul devine radioactiv și aparatul culege informația de la pacient și creează o imagine. S-a ajuns la marea performanță cu o imagine de metabolism, o imagine de fuziune, pentru că toate aparatele de medicină nucleare performante, fie că sunt de SPECT-CT, fie că sunt de PET-CT, fac imagini de fuziune care înseamnă așa: o imagine de metabolism, se merge până la funcție celulară, care suprapune o imagine, o hartă morfologică, tomografia clasică, și atunci imaginea aceasta de fuziune dă răspuns atât despre funcția tumorală, funcția leziunii respective, cât și despre localizarea ei. Precizia metodei este foarte mare", a precizat Ruxandra Vlădescu. Continuarea materialului, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel