Fostul preşedinte al Ciadului, Hissene Habré, a murit din cauza COVID-19.
Fostul preşedinte al Ciadului Hissene Habré a murit la vârsta de 79 de ani în Senegal unde fusese condamnat la închisoare pe viaţă în 2016 pentru crime împotriva umanităţii după un proces fără precedent, a declarat marţi ministrul senegalez al Justiţiei Malick Sall, relatează Agerpres, citând AFP.
"Habré se află în mâinile Domnului său", a declarat ministrul pentru canalul TFM.
Mass-media din Senegal a relatat că Hissene Habré a murit după ce ar fi contractat COVID-19.
Fostul președinte ciadian Hissene Habré, judecat la Dakar de un tribunal special african, a fost condamnat în 2016 la închisoare pe viață, fiind găsit vinovat de crime împotriva umanității, violuri, execuții, sclavie forțată și răpiri.
Conform sentinței pronunțate de președintele tribunalului, Gberdao Gustave Kam, fostul președinte ciadian a fost 'declarat vinovat (...) de crime împotriva umanității, de viol, sclavie forțată, omor voluntar, practicare masivă și sistematică de execuții sumare, răpiri de persoane urmate de dispariția acestora, de torturi și acte inumane'.
În schimb, fostul președinte ciadian a fost achitat de acuzațiile de 'crime de război și detenție ilegală'.
'Ținând cont de extrema gravitate' a faptelor, Hissene Habré a fost 'condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viață', a declarat atunci magistratul care adat sentința.
Hissene Habré a condus Ciadul timp de opt ani, între 1982-1990, înainte de a fi răsturnat de la putere de un fost colaborator, Idriss Deby Itno. Arestat la 30 iunie 2013, el a fost judecat începând din 20 iulie 2015 de Camerele africane extraordinare (CAE), instanță creată în urma unui acord între Senegal și Uniunea Africană (UA), pe care Habré a recuzat-o și în fața căreia a refuzat să se exprime și să se apere.
Hissene Habré, răsturnat de la putere, se refugiase în Senegal unde, sub presiune internaţională, au fost create condiţiile pentru organizarea procesului său şi unde a fost arestat în 2013 şi inculpat de un tribunal special înfiinţat în cooperare cu Uniunea Africană. O comisie de anchetă din Ciad a stabilit la 40.000 numărul victimelor represiunii sub regimul Habré.
VEZI ȘI: Hissene Habré, fost președinte ciadian, condamnat la închisoare pe viață
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News