Un bărbat în vârstă de 53 de ani s-a vindecat complet de HIV datorită unui transplant de celule stem primit pentru a se vindeca de leucemie: cazurile pot fi numărate pe degetele unei mâini.
Publicitate
Un bărbat de 53 de ani din Düsseldorf, Germania, a fost declarat ”oficial vindecat” de HIV la nouă ani după un transplant de celule stem pe care l-a primit pentru a se recupera de o formă de leucemie.
Ceea ce tocmai a fost descris în Nature Medicine este unul dintre cele cinci cazuri din lume de vindecare completă a virusului care provoacă SIDA - deși, având în vedere natura periculoasă a tratamentului, ar fi nepotrivit să spunem că am găsit un leac pentru HIV, potrivit Focus. De fapt, acestea sunt evenimente foarte rare, care sunt incluse în literatura științifică și care sunt mai degrabă rezultatul unor combinații dramatice și la fel de norocoase de evenimente.
Pacientul de la Düsseldorf fusese declarat HIV pozitiv în 2008 și începuse tratamentul cu medicamente antiretrovirale în 2010. În anul următor, bărbatul căzuse bolnav de leucemie, un cancer de sânge pe care îl tratase inițial cu chimioterapie.
În 2013, o recidivă a bolii i-a convins pe medicii Spitalului Universitar al Universității Düsseldorf să supună pacientul unui transplant de celule stem - propriile sale celule stem - care au continuat însă să producă globule albe bolnave care au fost neutralizate cu chimioterapie și înlocuite în cele din urmă cu cele ale unui donator.
Și aici vine punctul de cotitură al poveștii.
Medicii au avut ocazia să aleagă o persoană cu o mutație genetică care a făcut-o imună în mod natural la HIV ca donator, deoarece dezactivează un receptor (numit CCR5) pe care virusul îl folosește pentru a infecta celulele imune. Cu un singur transplant riscant, pacientul s-ar fi putut recupera atât de leucemie, cât și de HIV.
Și așa a fost: bărbatul și-a revenit de leucemie și în 2017 a întrerupt tratamentele cu imunosupresoare necesare pentru a preveni respingerea. În noiembrie 2018, medicii au suspendat și tratamentele antiretrovirale și astăzi, la peste patru ani mai târziu, nu există semne de infecție activă în organismul său sau de replicare a virusului HIV.
Pacientul de la Düsseldorf este vindecat oficial, precum și alte patru persoane care au suferit diferite tipuri de transplant de celule stem.
Lista este provizorie, deoarece este legată de anii petrecuți fără tratamente antiretrovirale și de marja de certitudine privind recuperarea eficientă, dar ideea este că aceste transplanturi, care sunt proceduri riscante și potențial letale, sunt necesare pentru recuperarea de la alte boli - cum ar fi ca cancer - și nu sunt viabile ca terapii la scară largă.
Cu toate acestea, ele ar putea inspira noi tratamente: o abordare alternativă care este explorată este utilizarea editării genelor pentru a modifica gena CCR5 în sistemul imunitar al persoanelor HIV pozitive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu