Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, susţine că în noua Politică Agricolă Comună (PAC) vor exista mai mulţi bani pentru fermierii mici şi medii din ţările Uniunii Europene, iar prin adoptarea unei strategii în domeniului bioeconomiei se vor putea crea în următorii 10-12 ani în jur de un milion de noi locuri de muncă în UE.
'După cum vedeţi sunt discuţii intense în Consiliul Agriculturii despre bugetul PAC tocmai acum pe preşedinţia României, iar acest lucru se va decide până la sfârşitul anului la nivelul Parlamentului European. Comisia Europeană a evidenţiat importanţa de a avea mai mulţi bani pentru fermierii mici şi medii. Asta este propunerea noastră', a declarat, marţi, la Bucureşti, Phil Hogan, înainte de începerea lucrărilor reuniunii informale a miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre ale UE.
Întrebat câte joburi crede că vor putea fi create prin aplicarea strategiei în bioeconomie, în condiţiile în care preşedinţia română a identificat bioeconomia drept una dintre priorităţile sale, Hogan a răspuns: 'Vrem să creăm circa un milion de joburi noi în ţările UE în următorii 10-12 ani şi vom identifica azi în Consiliu paşii concreţi ca să ne asigurăm că întregul mediu rural va beneficia de investiţii'.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a precizat că mai multe detalii despre cea ce se va discuta şi se va decide în cadrul Consiliului informal, unde tema principală este 'Cercetarea în Agricultură şi Bioeconomie - Crearea de sinergii', vor fi oferite în conferinţa de presă de la final, însă a confirmat că vor exista mai mulţi bani pentru micii fermieri pe noua Politică Agricolă Comună. 'Sunt aici împreună cu Phil, un bun colaborator şi un bun comisar cu care preşedinţia României a lucrat foarte bine şi iată că am ajuns într-un loc în care să fim cu toţii bucuroşi şi plini de speranţă pentru viitoarea PAC. Vom vorbi acum în Consiliu despre cercetare şi bioeconomie, dar după terminarea Consiliului vom avea o conferinţă de presă şi vă vom sta la dispoziţie. Şi evident că va fi finanţare în noua PAC şi pentru ţărani, dar vom veni cu detalii la conferinţă', a declarat, marţi, Petre Daea.
Acesta prezidează marţi reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal), eveniment organizat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În cadrul reuniunii informale sunt prezenţi, alături de miniştrii pentru Agricultură şi Pescuit din statele membre UE, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, directorul general al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, directorul general al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, Angel Boixareu Carrera, şi secretarul general al COPA-COGECA, Pesonen Pekka Juhana. Tema principală ce va fi discutată în Consiliul informal de Agricultură şi Pescuit din 4 iunie este 'Cercetarea în Agricultură şi Bioeconomie - Crearea de sinergii'. Preşedinţia română a identificat bioeconomia drept una dintre priorităţile sale şi, în acest sens, a organizat deja Conferinţa la nivel înalt privind 'Cercetarea şi inovarea în agricultură - o bază pentru dezvoltarea agriculturii europene, a zonelor rurale şi a bioeconomiei' care a avut loc la Bucureşti, pe data de 5 aprilie 2019. Oficialii europeni prezenţi la Bucureşti au efectuat, în intervalul 2-3 iunie, vizite în teren pentru a vedea investiţii importante din domeniul agricol realizate în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News