Holera lovește din plin orașul Mariupol: 15 persoane pe zi au simptomele bolii

Epidemie de holeră în Ucraina. Autoritățile au impus carantina în Mariupol / Foto: Pixabay, de Mario Hagen
Epidemie de holeră în Ucraina. Autoritățile au impus carantina în Mariupol / Foto: Pixabay, de Mario Hagen

Criză umanitară la Mariupol, regiune din Ucraina cucerită de ruşi.

Într-un oraş distrus aproape complet, bolile încep să-şi facă de cap, iar în spitale lipsesc medicamente esenţiale.

„În Mariupol sunt 10-15 persoane în fiecare zi cu simptome de holeră sau dizenterie. Medicamentele lipsesc. Antibioticele lipsesc. Oamenii sunt trimişi acasă. Ocupanţii restricţionează contactul dintre persoanele din spitale, există şi o lipsă de insulină. În timp ce în spitale, în ultima săptămână, numărul amputărilor de membre la pacienţii cu diabet a crescut”, a scris Petr Andriushenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram, citând surse ruseşti, notează Mediafax.

Ucraina raportează alți 24 de copii morţi la Mariupol

Procuratura Generală din Ucraina a anunţat sâmbătă că a fost informată de decesul altor 24 de copii în Mariupol, oraşul-port din sud-estul ţării care a fost asediat timp de mai multe săptămâni şi apoi capturat la mijlocul lunii mai de forţele ruse, relatează Reuters.

În total, conform Procuraturii, cel puţin 287 de copii au murit de la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie. Alţi cel puţin 492 de copii au fost răniţi. 'În timpul documentării infracţiunilor, s-a descoperit că alţi 24 de copii au murit la Mariupol, în regiunea Doneţk, din cauza bombardamentelor la întâmplare ale armatei ruse', a precizat Procuratura pe serviciul de mesagerie Telegram.

'Aceste cifre nu sunt finale, în contextul în care încă se lucrează la colectarea lor în locurile cu activităţi ostile, în teritoriile ocupate temporar sau eliberate', a adăugat sursa citată.

Reuters precizează că nu a putut verifica informaţia din surse independente. Primarul din Mariupol, oraş redus la ruine din cauza asediului, a spus că în localitate a apărut holera, în contextul în care sistemele sanitare au fost distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi. La începutul lunii iunie, ONU a transmis că peste 250 de copii au fost ucişi de la începutul războiului şi cinci milioane sunt supuşi riscului de violenţă şi abuz.

Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri.

"Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul", a spus liderul de la Kiev. Forţele ruse distrug oraşul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniştii pro-ruşi încă dinainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie. Rusia nu a reuşit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susţine că urmăreşte "eliberarea" întregii regiuni industrializate din est. "Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (...) În mare măsură, acolo se hotărăşte chiar acum soarta Donbasului nostru", a spus Zelenski.

Forţele ucrainene s-au retras miercuri la periferia oraşului, însă au promis că vor lupta cât pot. "Inamicul a tras asupra unităţilor noastre cu mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localităţile Severodoneţk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske şi Katerinivka" , a comunicat joi statul-major al Ucrainei.

Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodoneţkului, au lovit o uzină chimică din oraş şi au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forţele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneţ, însă ruşii distrug clădirile rezidenţiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk. Reuters nu a fost în măsură să verifice independent situaţia de pe teren. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forţele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk şi Doneţk şi unde majoritatea populaţiei este rusofonă. Rusia susţine în continuare că nu atacă civilii.

Ucraina ar fi lovit o navă rusească în Marea Neagră. Vasul transporta arme pe Insula Șerpilor

Forțele ucrainene ar fi lovit o nouă navă rusească din Marea Neagră.

Armata ucraineană ar fi distrus o navă rusească ce transporta muniție, arme și personal către Insula Șerpilor din Marea Neagră, comunică Forțele Navale ale Ucrainei pe pagina oficială de Facebook, conform Ukrinform.

Nava „Vasili Bekh” ar fi transportat un sistem de apărare antiaerienă „TOR” când a fost lovită.

Construit la șantierul naval din Astrakhan, remorcherul „Vasili Bekh” cu o deplasare de 1605 tone, a fost acceptat în flota Mării Negre a Federației Ruse în 2017.

Reamintim că Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de ruși în prima zi a invaziei rusești a Ucrainei, conform Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel