HORAȚIU ANGELESCU, INTERVIU. Povestea medicului care tratează varicele fără bisturiu

Profesorul doctor Horațiu Angelescu este un om cu viziune, un luptător, un medic cu credință în Dumnezeu care își iubește pacienții. La 86 de ani, se poate lăuda cu peste 100.000 de pacienți tratați și tot atâtea povești de viață. Metoda de tratament al varicelor fără smulgere, inventată de dânsul, este recunoscută în lume pentru excelentele rezultate și pentru eficiență.

Alegeri prezidentiale 2024

Într-un interviu acordat DC News, doctorul Horațiu Angelescu ne-a împărtășit din amintirile sale cele mai emoționante, dar ne-a spus și care este cel mai mare regret al lui. Îi pare rău că medicii pleacă în străinătate pentru un trai mai bun și pentru o brumă de respect din partea oamenilor, lucruri care lipsesc pe meleagurile noastre.

Medicul Horaţiu Angelescu este un patriot care, prin anii '60, a fost momit de spitalele din Germania să rămână acolo, dându-i-se inițial 500.000 mărci. Dar profesorul de chirurgie a venelor picioarelor Horaţiu Angelescu a rămas în ţară să opereze. În rândurile care urmează îi veți afla povestea de viață care ar trebui să inspire mulți medici din țara noastră.


DC News: De ce ați ales să rămâneți în România, deși v-a fost oferit de lucru în Germania?

Horațiu Angelescu: Mi s-a oferit un salariu de 500.000 de mărci, cum era pe vremea aceea. Fusesem la un Congres mondial, iar acolo mi s-a spus dacă vreau să rămân în Germania pentru a lucra. Am zis că nu pot să rămân, dar am promis că vin să fac câteva operații pe an pentru ca medicii să-și poată însuși metoda Angelescu, metodă pe care am înființat-o în 1962. Este o metodă absolut originală care constă în rezolvarea bolii varicoase prin incizii mici, cu anestezie locală, desființând tot colectorul care – în mod așa zis clasic – se reface prin smulgere. Eu am inventat această metodă în 1962 și am publicat-o în 1969 și o practic de atunci și până acum. Și în prezent fac această metodă pentru bolnavii care au fost pe la alte porți ale spitalelor și au pățit dezastre.

DC News: Care a fost momentul când v-ați gândit că este nevoie de o metodă mai blândă de scoatere a varicelor?

Horațiu Angelescu: Ideea desființării acestor vene bolnave – a varicelor – au fost în atenția preistoriei medicinei și atunci s-a făcut smulgerea barbară a varicelor, iar oamenii mureau. Tot în acele vremuri s-a încercat și sclerozarea varicelor cu substanțe otrăvitoare. Când a apărut seringa, a început să se facă injecții sclerozante. Problemele nu se rezolvau pentru că după un timp, boala revenea cu o furie și mai mare. Venele acestea fac un mare deserviciu întregului organism. Fură sângele din trup de la alte organe și le cantonează în picioare. Prin forța gravitației, sângele se duce în venele acestea care nu au din naștere niște supape. De aceea, nu este eficient alt tratament. Nu s-a descoperit nimic în lumea asta prin care să-i crească omului ceea ce nu are din naștere. Singura soluție este desfințarea "hoțului" care ia sângele din trupul omului. Furtul de sânge duce la tulburări grave de la mâncărimi și până la cea mai de temut complicație a bolii: ulcerul de gambă care pune probleme tuturor chirurgilor din lume. Și, pentru care, m-am întors din Germania în România în anii '60. Aveam în țară o bolnavă care avea ulcer de gambă. M-am gândit așa: cine o tratează pe acea doamnă dacă eu rămâneam în Germania? Ce să fac eu cu 500.000 de mărci? Să îmi cumpăr mașină? Erau și oferte tentante. Din aceste sute de mii de mărci nu plateai impozit pentru tot ce era legat de meserie – fie că achiziționai o vilă pentru a face o clinică, fie că îți cumpărai o mașină pentru a o folosi ca medic. Nu am vrut să rămân în Germania. Mi-am iubit țara, dovadă că și la vârsta de 86 de ani vin bolnavi la mine pentru a-i ajuta să scape de necazurile care sunt create atât prin boală, cât și prin practirea asupra lor a unor metode mult mai nocive de tratare a varicelor.

DC News: Câte operații ați făcut până acum?

Horațiu Angelescu: Am făcut peste 100.000 de operații din anul 1962 și până acum. Am satisfacția că vin oameni din afară. Am operat o doctoriță venită din Grecia pe care nici o consultasem înainte. Mi-a spus că m-a căutat pe Internet, a văzut că sunt singurul din lume care fac ceea ce fac și a venit direct la operație. Au venit bolnavi stabiliți în America și din alte colțuri ale lumii. Mai mult decât atât, spun cu regret că mai ușor au înțeles oamenii din afară metoda Angelescu. Aproape că nu există congres în domeniu în care să nu se menționeze că metoda Angelescu este prima care a rezolvat varicele într-un fel blând și netraumatizant, cu anestezie locală.

DC News: De ce calități are nevoie un medic în afară de a fi un bun cunoscător în domeniul său?

Horațiu Angelescu: Tehnica și specialitatea medicului trebuie dublate de dorința de a ajuta bolnavul. În practica chirurgicală, nu există să nu ai și pregătire psihologică. Bolnavul trebuie pregătit, trebuie să-i spun exact care este boala lui și ce complicații pot apărea dacă nu se operează. Trebuie să îi spui care sunt riscurile la care se supune dacă nu se operează. Toate aceste lucruri fac parte din psihologie. Nu se poate face medicină în mod corect fără psihologie. Din păcate, au apărut cabinete medicale de așa-ziși specialiști care nu sunt interesați decât de partea financiară. 

DC News: În prezent sunteți la spitalul...

Horațiu Angelescu: Dumnezeu m-a adus acum să lucrez la un spital creștin care a avut săptămâna aceasta hramul capelei de acolo. Este vorba despre Spitalul Munposan care pune la loc de cinste și credința în Dumnezeu. Cum a spus și Iisus Hristos: crede și te vei vindeca!

DC News: Cum descrieți acești zeci de ani de experiență în domeniul medicinei?

Horațiu Angelescu: Activitatea mea în domeniul medicinei se desfășoară din 1962 și până în prezent. Nu a fost ușor și nu s-a desfășurat fără costuri. Oamenii sunt invidioși, iar unii elevi pe care i-am pregătit în domeniu au plecat din țară. Acesta este regretul meu. Am avut un băiat foarte bun pe care voiam să-l las moștenitorul metodei mele, dar a ales Germania. Este trist. Dacă le spui oamenior să plece din țară pentru că nu sunt bani de salarii... sigur că pleacă. Este o crimă să îndemni medicii să plece din țară pe motiv că nu ai cu ce să-i plătești. Nu toți medicii au plecat din motive financiare, ci din lipsa respectului față de valoarea lor. Medicul nu se formează într-o lună sau două, ci în timp cu multe sacrificii. Au plecat din România medici care reprezentau aur pentru țara noastră. S-a pierdut din vedere faptul că medicina nu este o meserie ușoară. Este o artă cu har divin. Nu se poate face medicină în folosul bolnavului, dacă nu ai credință în Dumnezeu. Dumnezeu trebuie să îți fie aproape când rezolvi cazuri complicate. Am avut pacienți cu ulcer pe gambă de 30 de ani. I-am operat și s-au vindecat. Este o realitate. Din păcate, metoda mea este mai apreciată în alte țări decât în România. 

DC News: Care este cea mai frumoasă amintire din cariera dumneavoastră?

Horațiu Angelescu: Cea mai emoționantă amintire este legată de pacienta pentru care am lăsat Germania și am venit în România. Avea ulcer de gambă și pentru că am vindecat-o, ca recunoștință, în fiecare an de ziua mea îmi trimite un tort. Aceasta era recunoștința ei. Nu banii sunt importanți, ci lucrurile mărunte.

DC News: Ce sfat aveți pentru tinerii chirurgici la început de drum?

Horațiu Angelescu: Am încercat foarte mult să atrag oamenii să vină la mine și să învețe metoda Angelescu. Metoda este – după cum a descris-o un profesor cu niște cuvinte care mi-au rămas în suflet: o metodă foarte bună, dar este prea minuțioasă. Cere grijă și răbdare față de pacient. Este nevoie de dăruire pentru a face astfel de lucruri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel