Profesor doctor Horace Roman, profesor de ginecologie la Clinica Tivoli-Ducos din Bordeaux din Franța, a fost invitat în emisiune Academia de Sănătate, transmisă DC Medical și DC News.
Marele profesor Horace Roman este un medic chirurg renumit pentru cercetările și realizările sale în domeniul tratării chirurgicale a endometriozei sau a cancerului care nu ucide, așa cum i se spune, în limbaj popular. Expertiza sa le-a ajutat pe multe femei în lupta cu boala.
În România, oamenii abia de circa doi-trei ani au început să audă de endometrioză, boala cu nume ciudat care transformă viețile femeilor într-un calvar, le condamnă la dureri insuportabile și le răpește, uneori, visul de a deveni mame. În Franța, lucrurile stau altfel, iar maladia se bucură de foarte multă vizibilitate.
”Suntem norocoase că avem suficienți medici specialiști pe endometrioză, unul dintre ei este chiar român – HORACE ROMAN. Este expert în endometrioză. Horace Roman este interesat de boală și ne ajută să o înțelegem”, spunea Yasmine Candau, președinta EndoFrance, într-un interviu pentru DC News.
La DC Medical, Horace Roman a vorbit despre necesitatea centrelor-expert în tratarea endometriozei în cazul unor cazuri grave. Dacă în Franța acestea există, în țara noastră, nu. Marele profesor a lansat un apel către politicienii din România.
"Aceste centre expert se vor crea în jurul unor lideri, unor personalități medicale care, prin activitatea lor, vor impune respect celorlalți colegi, rezultatele și activitatea lor în endometrioză. În jurul acestor personalități se vor crea echipe de radiologi și această creare se face în mod spontan, natural.
Bineînțeles că certificarea acestor centre expert, de finanțare înseamnă un pas înainte și o mare mână de ajutor acordată personalităților din domeniu. Cu sau fără ajutorul politicienilor, direcția este inevitabilă. Politicienii pot ajuta foarte mult și pot să împingă mult mai rapid această mașină care pornește, însă este inevitabil. Întâi trebuie să acționeze personalitățile care să cunoască endometrioza, să fie pasionate de endometrioză, să o cerceteze. Apoi, în jurul lor se vor forma echipe. Toate costă bani, iar politicienii ar trebui să ajute. Totul este mai simplu când ai fonduri și se face într-un mod foarte profesionist”, a spus Horace Roman la DC Medical.
VEZI ȘI: Femei cu endometrioză. MAI, răspuns după episodul "să NU mai încerci să intri în sistem"
Prof. dr. HORACE ROMAN, de la Universitatea Rouen, Franța, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu", Cluj-Napoca, România, în 1993, Universitatea Paris-Est, Universite Paris 12, in 1998, Master la Universitatea René Descartes, Paris, Doctor la Universitatea Pierre și Marie Curie, Paris, membru al Consiliilor de Administrație al Societății Mondiale de Endometrioză (World Endometriosis Society – WES), și al Ligii Europene de Endometrioză (European Endometriosis League – EEL), al Societății Franceze de Chirurgie Pelviană (French Society of Pelvic Surgery–SCGP), membru al Asociației Americane de Laparoscopie Ginecologică (American Association of Gynecological Laparoscopy – AAGL) și al Societății de Endometrioză și Boli Uterine (Society of Endometriosis and Uterine Diseases – SEUD).
Interviul integral cu medicul Horace Roman poate fi urmărit pe DC MEDICAL.
Endometrioza este o boală gravă. Nu ucide, dar unii spun că se comportă precum cancerul în sensul dezvoltării, extinderii la alte organe. Și pentru că în România, endometrioza nu este inclusă pe lista bolilor cronice și nu i se dă importanță precum în alte țări, a fost lansată o petiție către ministrul Sănătății Sorina Pintea chiar în luna martie care este dedicată conștientizării endometriozei.
1) Includerea endometriozei pe lista bolilor cronice;
2) Conștientizare la nivel național, în rândul personalului medical din spitale/clinici private și de stat, cât și a persoanelor care suferă de această boală, prin campanii de informare realizate de Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Muncii;
3) Formarea de echipe interdisciplinare (ginecolog, chirurg colo-rectal, urolog), specializate în chirurgia endometriozei în cadrul spitalelor de stat;
4) Decontarea tratamentelor și a investigațiilor necesare (RMN cu protocol de endometrioza, Hidro Colo CT), atât la stat cât și la privat;
5) Decontarea procedurilor de Reproducere Umană Asistată;
6) Deschiderea de centre pentru endometrioza cu personal medical specializat, care să ofere programe de consiliere pshiologică pt reintegrarea socială, asistente medicale care să cunoască boala, medici nutriționiști care să ofere sfaturi pentru o dietă/nutriție specifică (datorita naturii inflamatorii a bolii), programe de antrenament pelvin făcute de specialiști în musculatura pelvină.
Endometrioza poate afecta pe oricine, indiferent de culoare și statut social. În numele fiicei, soției, mamei, prietenei tale, ajută-ne să ne facem auzite, semnează petiția și dă mai departe.
În România nu există nici un centru la stat dedicat acestei afecțiuni medicale, care este la fel de des întâlnită precum diabetul, dar despre care se cunoaște foarte puțin. Dorim să primim tratamentul necesar la timp, fără a aștepta ani de zile până primim un diagnostic corect, fără a merge la o mulțime de medici care nu cunosc boala și fără a avea numeroase intervenții chirurgicale nereușite.
Endometrioza este o boală cronică gravă, care afectează una din zece femei și care poate duce la consecințe medicale grave dacă este tratată inadecvat. Endometrioza este departe de a fi o boala rară, la nivel mondial sunt aproximativ 200 de mil de femei care suferă de aceasta boală, iar în România sunt peste 500.000 de femei care au diagnosticul de endometrioza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci