În urmă cu câteva momente, magistrații de la Tribunalul Prahova au decis desființarea în tot a încheierii judecătorului de drepturi și libertăți prin care se dispunea măsura preventivă a controlului judiciar. Propunerea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile a fost respinsă ca nefondată. Amintim că, în urmă cu 2 zile, s-au depus contestații împotriva încheierii Judecătoriei Ploiești prin care s-a stabilit măsura controlului judiciar de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești și de către avocații mercenarului Horațiu Potra.
"În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti.
În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 2 lit. a) rap. la art. 202 Cod procedură penală, admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horațiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând: În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horațiu şi Lup Andrei-Florin.
În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatori, în cuantum de 250 lei, fiecare, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia contestatorilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 13.12.2024", a hotărât Tribunalul Prahova.
***
Horaţiu Potra a declarat, vineri, la ieşirea din sediul Tribunalului Prahova, că nu a discutat cu fostul candidat independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, ci "cu securitatea" acestuia.
"Nu am discutat cu domnul Călin Georgescu, am discutat cu securitatea domnului Călin Georgescu", a spus Potra, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor.
Horațiu Potra, consilier local în municipiul Mediaș, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acționat în Africa, a fost pus sub control judiciar, marți, în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, orice operațiuni cu articole pirotehnice și instigare publică.
Sub control judiciar a fost pus și cel de-al doilea inculpat reținut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre București atunci când a fost prins pe raza județului Prahova.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații Judecătoriei Ploiești le-au impus celor doi inculpați mai multe obligații, între care aceea de a nu depăși limita teritorială a județului Sibiu, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar.
De asemenea, cei doi erau obligați să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme și să comunice lunar informații relevante despre mijloacele lor de existență.
Potrivit motivării acestei decizii, cu privire la inculpatul Horațiu Potra s-a reținut că, la începutul lunii decembrie 2024, prin postările sale cu tentă naționalistă de pe contul său de Facebook a instigat în mediul online, în mod public, ca populația să protesteze pe raza municipiului București împotriva deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, iar ulterior, în realizarea acestei rezoluții infracționale, a fost depistat la data de 8 decembrie, de către organele de poliție în timp ce se deplasa pe raza satului Gura Crivățului din comuna Mănești, județul Prahova, în timp ce mergea spre Capitală împreună cu celălalt inculpat cu un autoturism în care au fost găsite un pistol neletal, un articol pirotehnic tip petardă, precum și mai multe arme albe.
”Deși organul de urmărire penală învederează că înlăturarea stării concrete de pericol pentru ordinea publică poate fi realizată numai prin înlăturarea temporară a inculpaților din comunitatea afectată de ecoul faptelor sale penale, judecătorul de drepturi și libertăți reține că inculpații nu s-au sustras de la urmărirea penală, prezentându-se la chemările organelor de cercetare penală.
În plus, organele de cercetare penală au făcut deja dovada că au acționat cu promptitudine și fermitate în acest caz, aspect care exclude la acest moment existența unor temeri că societatea s-ar simți amenințată și neprotejată prin lăsarea în libertate a inculpaților. Astfel, având în vedere gravitatea scăzută a faptei, judecătorul apreciază că aceasta nu poate conduce la dispunerea unei măsuri atât de aspre precum cea a arestării preventive, recurgerea la o asemenea măsură fiind de natură să încalce principiul subsidiarității măsurilor preventive.
Din actele aflate la dosarul cauzei reiese faptul că presupusa faptă comisă nu prezintă elemente care să conducă la concluzia existenței unui pericol social pentru care să se impună luarea măsurii arestării preventive și nu a produs în concret urmări grave. De aceea, judecătorul apreciază că, în cauză, nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă și semnificativă a ordinii publice”, se precizează în motivarea instanței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu