La începutul lunii mai, reprezentanţii HORECA şi ai asociaţiilor din turism cereau Guvernului să redeschidă plajele, hotelurile şi restaurantele, promiţând că vor implementa şi respecta mai multe măsuri de distanţare şi igienă. La aproape 3 luni distanţă, imaginile din principalele staţiuni turistice arată că promisiunile au fost uitate, iar realitatea de azi nu diferă de cea de anul trecut.
Weekendurile trecute au fost foarte aglomerate pe litoral, iar în unele staţiuni au fost mii de oameni înghesuiţi pe plajă. Nici vorbă de distanţare fizică, deşi la începutul lunii mai, Corina Martin, preşedintele de atunci al Federaţiei Asociaţiilor pentru Promovare Turistică din România, spunea în exclusivitate pentru DC NEWS că lungimea litoralului românesc permite chiar şi o distanţă de 5 metri între şezlonguri.
"Avem cele mai mari şi mai late plaje din Europa, pentru că în ultimii ani au fost făcute lucrări de lărgire a acestora. Este loc pentru toată lumea, avem peste 240 km de plajă pe litoralul românesc. Putem pune şi 5 metri între şezlonguri. Putem spune că este litoralul pentru toţi, fără probleme! Singura problemă care se pune este legată de momentul în care se va da drumul la activitate în domeniul turismului.", a declarat Corina Martin, pe 12 mai, pentru DC NEWS.
"Nu cred că va mai fi voie cu cearceafuri pe plajă. Probabil va fi nevoie de un număr mai mare de angajaţi care să supravegheze asta. De principiu, nu erau foarte multe zone unde era permis cearceaful, ci doar vreo trei publice. Acolo vor fi impuse restricţii, măsuri mai riguroase, ca să ne asigurăm că se respectă regulile. E posibil să fie nevoie şi de poliţie, vom vedea. Depinde şi cum se adaptează consumatorul! Pentru că dacă sunt oameni care spun că lor nu li se poate impune nimic, avem de-a face cu altceva şi am putea avea nevoie de poliţie.", mai spunea Corina Martin.
Cu toate astea, pe cele mai cunoscute plaje sunt în continuare mii de persoane care îşi aşează cearceaful între şezlonguri. În plus, distanțarea din zona în care oamenii își pun prosopul direct pe nisip nu există.
Dragoș Petrescu, președintele HORA (patronalul hotelurilor şi restaurantelor din România), a declarat la Digi24 pe 6 mai că reprezentanții HoReCa au promovat un plan de deschidere în trei etape: 15 mai, 1 iunie, 15 iunie.
"Premierul nu a fost de acord cu prima fază, 15 mai, sperăm ca 1 iunie să fie data la care să deschidem terasele în aer liber în primă fază. Din 15 iunie sperăm să deschidem 50% din capacitatea de interior a restaurantelor, iar de la 1 iunie să deschidem integral activitatea", a spus Petrescu.
El a enumerat condițiile în care ar putea fi deschise terasele în aer liber: distanța dintre mese de cel puțin doi metri, iar personalul va purta măști.
"În restaurante, în spațiile comune și clienții ar urma să poarte măști. Sunt măsuri de siguranță pe care e normal să le luăm, inclusiv luarea temperaturii la intrarea în restaurant, ca să creștem încrederea consumatorilor astfel încât ei să revină", a afirmat Petrescu.
Ulterior, la începutul lunii iulie, HORA a cerut redeschiderea restaurantelor până la 15 iulie, însă nici acest lucru nu s-a mai întâmplat, din cauza creşterii numărului de cazuri zilnice.
"Avem un grup de lucru constituit la nivelul Guvernului, împreună cu ANSVSA şi Ministerul Sănătăţii. Facem norme pentru deschiderea restaurantelor la interior. Contează şi suprafaţa în restaurant, pentru că lucrăm cu două cifre, maximum 50 de persoane sau maximum 100. Acestea sunt cifrele cu care pornim în prima fază, pentru primele două săptămâni.
Având în vedere că suntem ultima ţară din Europa cu restricţii atât de dure, avem încredere că până pe data de 15 iulie restaurantele vor putea fi deschise. E data pe care mergem", a declarat Dragoş Petrescu la Antena 3, pe 6 iulie.
Şi, chiar de curând, HORA a reiterat o solicitare pe care o făcuse şi la finalul lunii iunie către Guvern.
Astfel, HORA solicită: deschiderea imediată a restaurantelor de hotel pentru clienții cazați; redeschiderea interioarelor în următoarele condiții: distanța socială (distanța între persoane de 1,5 m, mese de max. 6 pers., 2 m între ocupanții scaunelor meselor alăturate); măsuri sanitare obligatorii angajați (mască, mănuși); dotarea locațiilor cu dozatoare de gel dezinfectant; igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru; instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19; acordarea în cel mai scurt timp a fluxurilor financiare – granturi europene nerambursabile în vederea refacerii capitalului de lucru – pentru operatorii din HORECA; acordarea de tichete HORECA folosite exclusiv pentru achiziția unei mese calde.
La promisiuni și solicitări ne pricepem de minune, dar la punerea lor în practică... uităm. Important e să se decidă deschiderea, pentru că ulterior închiderea devine aproape imposibilă. Dovezile de pe litoral arată că, de fapt, nicio promisiune nu este respectată, marea de oameni și aglomerațiile fac, de fapt, regulile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News