Numărul magazinelor online se va reduce la jumătate după ce va intra în vigoare propunerea de ordin privind obligarea proprietarilor acestora de a face publice documentele în baza cărora funcţionează, a estimat, miercuri, la Tulcea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, în timpul unei întâlniri organizate de Prefectura judeţului pe tema problemelor din turism.
Publicitate
El a menționată propunerea de ordine aflată pe site-ul instituției are ca obiectiv protejat consumatorilor și că va elimina, totodată, diferențele care se fac între operatorii legali și cei neautorizați.
„Dacă un local de alimentație publică e obligat prin acte normativ legat de desfășurare și autorizare a desfășurării activității, nu același lucru se întâmplă, din păcate, azi în mediul online, încurajând economia în cel mai fericit caz, dacă nu cea mai fericită. mai neagră, și anume afacerile de apartament, neautorizate, neverificate și cu încălcare flagrantă a tuturor actelor normative în vigoare, plecând. de la fiscalitate până la siguranţa consumatorilor', a precizat preşedintele ANPC pentru Agerpres.
În timpul ședinței, interpelat de operatorii economici din turism, Constantinescu a estimat că după intrarea în vigoare a ordinii, jumătate din operatorii economici din mediul online vor dispărea.
„Credeți-mă că peste jumătate, în opinia noastră, din cei care astăzi activează în zona curieratului cu alimente vor dispărea, pentru că de fapt nu sunt locații autorizate. Pe noi, ca autoritate, ne interesează siguranţa consumatorilor', a precizat preşedintele Horia Constantinescu. Operatorii turistici prezenți la ședință au solicitat responsabilizarea angajaților, astfel încât să fie împărțite între angajat și angajator, iar președintele ANPC a apreciat drept 'oportună' sau asemenea măsură.
'Ne dorim de foarte mult timp acest lucru. Am inițiat discuții cu ocazia mai multor comandamente legat de sancționarea celor cu care colaborați, pentru că acolo unde angajatorul pune la dispoziție condițiile de muncă, cred că ar trebui cumva să existe o formă de evidență a tuturor abaterilor angajaților, astfel la momentul în care acestea. vor să schimbe locul de muncă să existe posibilitatea unei evaluări a celui care ar urma să fie angajat. Vom rediscuta cu structura de pe langa Ministerul Muncii si Ministerul Economiei. Cred că e oportună o asemenea măsură', a fost preşedintele ANPC.
La rândul său, șeful de serviciu din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, Cătălin Gghișan, să demonstreze neîncrezător ceea ce urmărește ceea ce verifică modificarea legislației. 'Controalele se fac la adresa angajatorilor. Fiecare angajator trebuie să-și facă ordine în propria ogradă. E frustrant să plătească cineva amendă pentru greşelile unui angajat, dar nici statul nu poate să stea paznic la business-ul fiecăruia. (...) Vă luptaţi cu morile de vânt, pentru că legislaţia nu se va modifica', a apreciat reprezentantul Direcţiei Antifraudă.
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că anul acesta toate echipele care vor participa la Comandamentul de control Delta Dunării vor avea bodycam-uri, astfel încât verificările să nu poată fi considerate un abuz sau exagerare, comandamentul urmând să-și înceapă activitatea în luna. iunie.
În timpul ședinței, operatorii economici din Deltă au cerut lămuriri cu privire la modulul în care să funcționeze un punct de gastronomie locală, dar și cu privire la condițiile în care pot fi păstrate unele produse tradiționale, în contextul în care să controleze până acum operatorii . ar fi fost sancționat nejustificat, în opinia lor, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu