Horia Georgescu a fost audiat la Comisia parlamentară de anchetă a arhivei SIPA.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu aştepta informări numai de la SRI, fiind sesizată în mod oficial de către persoane fizice sau juridice, a declarat marţi fostul şef al ANI, Horia Georgescu, după audierea la Comisia parlamentară de anchetă a arhivei SIPA.
'Nu aş putea să fac o cuantificare exactă, dar primeam foarte multe sesizări. Au fost sesizări cu persoane publice (...). ANI nu aştepta numai informări de la SRI. ANI era sesizată în mod oficial de către persoane fizice sau juridice' a precizat Georgescu, răspunzând unei întrebări pe această temă. El a adăugat că informările se refereau la categorii de persoane multiple, 'fie din diverse funcţii publice, fie aleşi, categorie foarte largă'.
Întrebare despre Vanghelie
Horia Georgescu a fost întrebat şi despre dosarul fostului primar Marian Vanghelie. 'În ceea ce priveşte dosarul lui Marian Vanghelie, a fost o sesizare fie din oficiu, fie a fost o sesizare adresată agenţiei, fie de o persoană fizică, fie de o persoană juridică', a afirmat Georgescu.
Întrebat dacă a discutat cu fostul şef al SRI George Maior, fostul şef al ANI a spus că a avut 'discuţii punctuale pe dosare' cu acesta. 'Era uzual, având în vedere că exista un protocol inter-instituţional între ANI şi SRI. Asta era infrastructura instituţională sub care comunicam. ANI era sesizată oficial. Noi nu puteam decât să procedăm legal şi să explicăm legea cu privire la aceste cazuri', a precizat Horia Georgescu.
Am dat explicaţii
Despre audierea sa la comisie, el a menţionat că a fost chemat în calitatea sa de membru în Comisia de studiere a arhivei SIPA, 'mai ales' raportat la documentul care a fost întocmit de această comisie şi la care a lucrat pe parcursul anilor 2007 şi 2008. 'Am dat explicaţii, am dat anumite detalii şi am încercat să răspund membrilor comisiei la toate întrebările pe care mi le-au pus. Sunt aspecte ce au un anumit grad de confidenţialitate. Repet, în special referitoare la incidentele pe care le-am identificat şi le-am consemnat în acel raport şi pe care le-am înaintat ministrului Justiţiei, cu propuneri de sesizare ale unor instituţii abilitate, care puteau lămuri acele situaţii', a punctat Georgescu.
[citeste si]
Întrebat dacă au fost sesizate vreodată acele instituţii, Georgescu a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru, pentru că a plecat ulterior din minister. 'Am văzut o declaraţie publică a fostului ministru (al Justiţiei - n.r.) Cătălin Predoiu, care a spus că a înaintat secretariatului CSAT acel document', a mai precizat Georgescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News