Horia Georgescu, la DNA. Ce spun europarlamentarii Weber și Boștinaru despre audierea șefului ANI

Scandalul în care este implicat Horia Georgescu, șeful ANI, nu va decredibiliza, în ochii Comisiei Europene, instituția pe care acesta o conduce, crede europarlamentarul PNL Renate Weber. Ea a subliniat, pentru DC News, că nu ar trebui să se pună semnul egal între șeful agenției și instituția în sine. Pe de altă parte, Victor Boștinaru, vicepreședinte al grupului S&D, spune că Executivul UE ar trebui să găsească formule pentru ca instituții precum ANI să nu fie folosite în scopuri politice.

Horia Georgescu a sosit cu escortă, luni dimineață, la DNA. Potrivit primelor informații, el ar fi suspectat de abuz în serviciu cu privire la fapte derulate când activa în comisia de stabilire a depăgubirilor din cadrul ANRP, înainte de a fi numit președinte al ANI.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu, adus cu mandat la DNA

"Este limpede că, pe de o parte, modul în care au funcționat aceste structuri a dovedit nu doar partizanat, a dovedit protejarea clientelei, a găștii sau a camarilei unei anumite componente a sistemului din România, ceea ce era oricum foarte periculos - spune Victor Boștinaru. În al doilea rând, în entuziasmul ei, Comisia Europeană s-a făcut că nu vede ceea ce era evident, nu doar partizanat, ci și utilizarea în scopuri politice a acestor structuri. Dacă mă întrebați ce mesaj ar trebui să ia Comisia Europeană pornind de la această realitate alarmantă, mesajul e unul singur: a sosit vremea în care să fie construite garanții instituționale și legale ca aceste instituții, de altfel foarte utile, să prevină pe viitor utilizarea lor în scopuri politice, iar tentativele de utilizare politică împotriva oponenților să cunoască o sancțiune la fel de severă ca și a celor cale încalcă regulile privitoare la finanțări sau la onestitatea înalților funcționari ai statului", a declarat social-democratul pentru DC News.

"Constat un lucru: selecția acestor oameni pare a fi fost făcută tocmai ca să se potrivească portretului robot al unor șefi de autorități, de agenții care să fie disponibili la utilizarea lor în scopuri politice", a precizat el.

Weber: E o pată pentru ANI, dar cifrele vorbesc

Europarlamentarul liberal Renate Weber subliniază că "nu ar trebui să punem neapărat semnul echivalenței între șeful unei instituții și instituția în sine". Weber face o paralelă cu scandalul șefei DIICOT, Alina Bica.

Horia Georgescu, adus cu mandat la DNA

"Cele două lucruri sunt diferite și laudele nu au privit liderii unei instituții și instituțiile ca atare. Eu nu cred că va avea o foarte mare influență asupra felului în care CE se raportează acestei instituții. Sigur, e o pată, nu e situație confortabilă. Dar, dincolo de asta, ei se vor uita în continuare la rata de câștig în instanță, numărul de funcționari publici și demnitari identificați ca având conflicte de interese, incompatibilități", a spus eurodeputata.

"Că, la un moment dat, unii sau alții pot spune că au fost niște abuzuri, asta e altceva. La o instituție te uiți per ansamblu. Repet, aici cifrele și statisticile joacă un rol", a arătat Weber.

Renate Weber a apreciat că se impune întrunirea "de urgență" a Consiliului Național de Integritate, arătând că acesta, și nu șeful ANI, ar fi trebuit să fie interfața instituției cu publicul și presa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel