Horia Lovinescu, comemorare la Teatrul Nottara

Teatrul Nottara a anunțat detaliile cu privire la comemorarea dramaturgului Horia Lovinescu.

Dramaturgul Horia Lovinescu, fost director al Teatrului Nottara, va fi comemorat pe 9 februarie printr-un spectacol-lectură "Patima fără sfârşit", prezentat în cadrul "Cafenelei lui Repi", în CafeNott.

Spectacolul, prezentat de Alexandru Repan, care semnează şi regia, îi are în distribuţie pe Cristina Juncu, Anda Caropol, Raluca Gheorghiu, Răzvan Bănică, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristian Nicolaie, Filip Ristovski şi Alexandru Repan. La pian: George Calofir.

Textul este o dramă istorică, împletită cu o dramă de familie, ce se încadrează în contextul evenimentelor dedicate Centenarului, urmărind povestea a patru generaţii succesive de eroi cu numele Andrei Dumşa, a căror existenţă se leagă de lupta pentru întregirea României. Povestea surprinde însă un moment din existenţa familiei baronului Mailat, român de origine, dar care face parte din marea aristocraţie maghiară, şi se desfăşoară la anul 1877. Iubiri secrete, drame născute din pasiune neînfrânată, o familie în care căsătoriile sunt aranjate şi tainele vechi sunt bine păstrate - toate se împletesc într-o istorie seducătoare, ce s-ar putea rezuma simplu: un tânăr de familie nobilă, ultimul descendent al familiei Mailat, pe nume Andrei, născut dintr-o relaţie obscură şi înfiat de bunicul lui, marele baron, se opune căsătoriei sortite lui încă din copilărie cu tânăra Irene, a cărei zestre o recomandă întru totul. Dragostea pe care i-o poartă însă unei alte fete, Mara, servitoare în casa baronului, va răsturna tabuuri şi va schimba destinul tuturor, până la ultimul descendent al familiei, care va muri pe front, în anul 1944, cu el stingându-se pentru totdeauna acest nume, potrivit sinopsis-ului spectacolului.

Citește și: Dezvăluire despre Mihai Bendeac. Gloria Găitan, din culise: A știut de la început

Patima fără sfârşit" într-o nouă lectură 

La 42 de ani de când "Patima fără sfârşit", cu subtitlul "Sângele", a avut premiera absolută, în februarie a anului 1977, cu Alexandru Repan în rolul Hoinarului, piesa va fi prezentată în faţa publicului, într-o nouă lectură, precizează reprezentanţii Teatrului Nottara.

Horia Lovinescu a fost director al Teatrului Nottara timp de peste două decenii, din 1960 până la moarta sa, în 1983.

El s-a născut la Fălticeni, judeţul Suceava, pe 28 august 1917, şi a murit la 66 de ani, pe 16 septembrie 1983. Este fiul avocatului Octav Lovinescu şi al Anei, descendentă din familia lui Ion Budai-Deleanu. Unchiul lui este criticul literar Eugen Lovinescu, iar fratele său este eseistul Vasile Lovinescu.

A urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1942. Şi-a luat doctoratul la Iaşi, în 1946, cu o teză despre poezia lui Arthur Rimbaud, premiată la cenaclul Sburătorul şi publicată abia în 1981. A lucrat la Institutul de Statistică din Bucureşti şi la Radiodifuziunea Română.

Printre cele mai importante creaţii ale lui se numără "Citadela sfărâmată", "Surorile Boga", "Moartea unui artist", "Petru Rareş", "Şi eu am fost în Arcadia", "Paradisul", "Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel