Hormonii vinovați de îngrășare, remedii la îndemână

Îngrășarea este adesea asociată cu faptul că mâncăm prea mult, această foame excesivă putând fi provocată de 9 hormoni dacă eliberarea lor în organism este dezechilibrată. Iată care sunt aceștia și ce poți să schimbi în stilul tău de viață ca să nu te îngrași.

În timp ce să te îngrași e ușor, să pierzi kilograme poate fi foarte dificil. Sunt numeroși factori care provoacă îngrășarea, precum stresul, vârsta, moștenirea genetică sau stilul de viață dezordonat, toate ducând de fapt la un dezechilibru hormonal. Acesta este cel care, de fapt, provoacă acumularea de kilograme. .

Bright Side a identificat 9 hormoni al căror dezechilibru te face să te îngrași. Totodată, prezentăm și metodele la îndemână care te pot ajuta să ții în frâu și să împiedici aceste dezechilibre.

1. Hormonii tiroidieni

Tiroida este o glandă situată la baza gâtului î. Produce hormonii T3, T4 și calcitonin, care sunt responsabili pentru menținerea metabolismului organismului. Dacă prucerea acestor hormoni scade, din varii motive, se ajunge la hipotiroidism. Această afecțiune este adesea asociată cu creșterea în greutate, în special din cauza acumulării de apă în organism, și nu de grăsime, ceea ce face ca o persoană să fie umflată sau pufoasă.

Cum eviți:

- Consumă sare ionizată,
- mănâncă alimente bine gătite și evită vegetalele crude,
- ia suplimente de vitamina D,
- consumă alimente bogate în zinc, precum stridiile sau semințele de dovleac.

2. Insulina

Insulina este un hormon secretat de pancreas. Ajută la transportarea glucozei în celule pentru a fi utilizată ca energie sau pentru a fi stocată ca grăsime, menținând astfel nivelurile de glucoză din sânge. Consumul excesiv de alimente procesate, gustări nesănătoase, băuturi alcoolice sau băuturi îndulcite artificial poate duce la dezvoltarea unei rezistențe la insulină.

Acest lucru face ca celulele să nu mai recunoască glucoza legată de insulină, aceasta rămânând în cantitate mare în sânge, care duce la creșterea în greutate și la apariția diabetului de tip 2.

Cum eviți:

- consumă vegetale cu frunze verzi, fructe și legume de sezon,
- ca să îmbunătățești nivelul de acizi grași omega 3, consumă pește, nuci, ulei de măsline și semințe de in,
- bea cel puțin 2 litri de apă pe zi,
- fă exerciții fizice cel puțin 4 ore pe săptămână,
- evită alcoolul, gustările luate seara, băuturile gazoase și îndulcite,
- slăbește, dacă ai greutate mai mare decât cea normală pentru înâlțimea ta.

3. Cortizolul

Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale când sunteți deprimat, anxios, stresat, nervos, furios sau rănit fizic. Funcția sa principală este scăderea nivelului de stres prin creșterea nivelului de zahăr din sânge, suprimând sistemul imunitar și sprijinind metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Dar având în vedere alegerile noastre proaste în materie de stil de viță, corpul poate fi pus într-o stare constantă de stres, ducând la secreția excesivă a cortizolului, ajutând depunerea viscerală a grăsimilor și stimulând maturarea celulelor adipoase.

Cum eviți:

- dormi cel puțin 8 ore pe noapte,
- renunță la alimentele procesate, cele foarte prăjite și alcool,
- prctică exerciții de relaxare, yoga, meditație cel puțin o oră pe zi. Ajută la reducerea nivelului de stres,
- petrece timp cu fmilia și prietenii apropiați, nu e cale mai ușoară de descărcare.

4. Testosteronul

Testosteronul este adesea considerat a fi un hormon exclusiv masculin, dar este de asemenea secretat la femei. Ajută la arderea grăsimilor, întărește oasele și mușchii și îmbunătățește libidoul. Vârsta și stresul ridicat pot determina, însă, o scădere semnificativă a nivelului de testosteron la femei, ducând la pierderea densității osoase, pierderea masei musculare și obezitate.

Cum eviți:

- fă exerciții fizice regulat. Ajută la menținerea nivelului de testosteron,
- evită alcoolul,
- consumă limente bogate în proteine,
- include în dieta da cereale integrale, semințe de dovleac și de in.

5. Progesteronul

Nivelul de progesteron și de estrogen ar trebui să fie echilibrat în organism pentru ca acesta să funcționeze corect. Nivelurile de progesteron pot scădea datorită unei varietăți de motive, cum ar fi stresul, utilizarea contraceptivelor, menopauza etc. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la depresie.

Cum eviți:

- fă regulat exerciții fizice,
- încearcă meditația,
- evită stresul.

6. Estrogenul

Estrogenul este principalul hormon sexual feminin. Orice dezechilibru în nivelurile de estrogen din organism poate duce la creșterea în greutate. Nivelurile ridicate de estrogen din organism se pot datora fie supraproducției hormonului, fie unei diete bogate în estrogen.

Când nivelurile de estrogen cresc, celulele producătoare de insulină sunt fectate. Acest lucru va determina apariția rezistenței la insulină, care duce la o creștere a nivelului de glucoză din sânge și, în final, la îngrășare.

Femeile aflate la premenopauză au un nivel mai scăzut de estrogen. Pentru a completa alimentarea cu estrogen, organismul începe să caute alte surse care produc estrogen. O astfel de sursă o reprezintă celulele grase. Când nivelul de estrogen scade, organismul începe să transforme toate sursele de energie disponibile în grăsime pentru a acoperi deficitul de glucoză, ceea ce duce la creșterea în greutate..

Cum eviți:

- consumă cereale, vegetale proaspete și fructe,
- evită alcoolul,
- fă regulat exerciții fizice,
- evită carnea procesată sau cea de fermă.

7. Leptina

Leptina este un hormon care reglează echilibrul energetic în organism prin inhibarea foamei. Dar când consumăm alimente bogate în zahăr, cantitatea excesivă de fructoză se transformă în grăsimi care se depozitează în ficat, pe burtă și în alte regiuni ale corpului. Aceste celule grase secretă leptina.

Pe măsură ce tot mai mult leptina este secretă, corpul devine dezechilibrat. Acest lucru face ca creierul să înceteze să primească semnalele de sațietate, care ne opresc să mai mâncăm.

Cum eviți:

- renunță la alimentele bogate în zahăr. Nu consuma mai mult de trei porții de fructe pe zi,
- consumă vegetale cu frunze verde închis,
- evită mâncarea procesată,
- dormi între 7 și 8 ore pe noapte,
- hidratează-te!

8. Grelina

Secretată în primul rând de stomac, grelina este hormonul foamei. Stimulează apetitul și crește depunerea de grăsimi. Nivelurile de grelină sunt, de asemenea, ridicate atunci când oamenii sunt la o dietă strictă sau în timpul postului.

Cum eviți:

- fă regulat exerciții fizice,
- mănâncă la fiecare 2-3 ore,
- bea o jumătate de pahar cu apă cu 20 de minute înainte de fiecare masă,
- mănâncă fructe, vegetale și alte alimente bogate în proteine.

9. Melatonina

Melatonina este un hormon care reglează ceasul biologic și somnul. În timp ce dormim, corpul eliberează hormoni de creștere care ajută organismul să se vindece, să își îmbunătățească compoziția și să construiască mușchi slabi. Dar dacă nu dormim bine, acest proces de vindecare se întrerupe provocând stres și, în cele din urmă, duce la creșterea în greutate indusă de inflamație.

Cum eviți:

- nu mâncă seara târziu sau noaptea, înainte să mergi la culcare,
- dormi suficient,
- dormi în camere întunecoase și răcoroase,
- închide gadget-urile înainte să te culci, ca să nu te deranjeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel