Dependența de alcool poate fi învinsă cu ajutorul oxitocinei, denumit și "hormonul dragostei", este concluzia unui studiu realizat la Universitatea din Carolina de Nord, din SUA. Metoda inedită a fost testată pe voluntari, iar rezultatele sunt promițătoare, mai ales că administrarea remediului, din câte se cunoaște, nu provoacă reacții adverse.
Studiul a fost realizat pe 11 alcoolici, împărțiți în două grupuri, care au luat parte la un program de dezintoxicare cu durata de trei zile. Alcoolicii din primul grup au primit două doze de oxitocină pe zi, administrate cu ajutorul unui spray nazal, oxitocina fiind un hormon uman cunoscut pentru rolul său în facilitarea relaţiilor sociale şi în stimularea afecţiunii. Cei din grupul de control au primit un placebo.
Cei 11 voluntari au primit, de asemenea, lorazepam, un medicament folosit în mod obişnuit în timpul curelor de dezintoxicare, pentru a atenua efectele sevrajului (privarea organismului de substanţa cu care este obişnuit, ceea ce duce la efecte fiziologice greu de suportat). Lorazepamul a fost administrat atunci când efectele sevrajului atingeau un anumit nivel.
În urma studiului a rezultat că participanţii din grupul tratat cu oxitocină au resimţit în măsură mai mică pofta de a bea alcool şi au avut simptome de sevraj mai uşoare, comparativ cu cei din grupul de control; de asemenea, au folosit mai puţin lorazepam, în medie cam o cincime din cantitatea folosită de cei din grupul de control. Patru dintre voluntarii trataţi cu oxitocină nu au avut deloc nevoie de lorazepam.
Rezultatul studiului i-a mulțumit pe autorii săi, care speră ca "hormonul dragostei" să îi ajute pe alcoolici să evite în mare măsură simptomele neplăcute ale sevrajului, răspunzător, de cele mai multe ori, de recăderea în această boală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu