CSM a decis, în 20 august, că premierul Victor Ponta nu a afectat independența Justiției și nu a pus presiune pe magistrați, atunci când a făcut unele afirmații despre anchetele de la Referendum și despre dosarul transferurilor din fotbal. Hotărârea plenului CSM a fost publicată de site-ul lumeajustiției.ro.
Active Watch a sesizat Inspecția Judiciară, iar aceasta a cerut un punct de vedere CSM, privind unele afirmații făcute de premier. Astfel, organizația Active Watch a considerat drept o gravă imixtiune în Justiție afirmația lui Victor Ponta ”nu vreau să mai văd, așa cum am văzut anul trecut, scene din anii 50, cu procurori din vacanță care cercetează oameni de la țară”. Ponta a făcut declarația la ceremonia de instalare a șefilor Parchetelor, negociați cu Traian Băsescu.
Decizie în plen: a fost discurs politic
De asemenea, Active Watch a reclamat răspunsul lui Ponta la o întrebare legată de dosarul transferurilor, când premierul a spus:”Un sportiv ca Gică Popescu nu merita umilit. N-aș fi fericit să-l văd la închisoare”.
Plenul CSM a considerat că premierul nu a formulat critici în scopul subminării puterii judecătorești și a slăbirii încrederii opiniei publice în justiție, ci în cadrul discursului politic. Ca urmare, prin vot secret și direct, plenul CSM apreciază că nu a fost afectată independența sistemului judiciar, ca urmare a declarațiilor premierului.
În cazul presei, CSM schimbă traseul
Raportul Inspecției Judiciare a fost invalidat prin decizia plenului CSM. În cazul războilui dus de instituția condusă de Oana Schmidt Hăineală cu o parte a presei, traseul este exact invers. Oana Hăineală s-a antepronunțat, în cazul unor instituții de presă care îi criticau activitatea și a unui site care reproșa politizarea Justiției. Șefa CSM a anunțat cu două zile înaintea plenului că va trimite Inspecția Judiciară să cerceteze campaniile împotriva Justiției duse de Antena 3, lumeajustitiei.ro și DeCeNews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News