Hotărâre de Guvern pentru conservarea naturii și a biodiversității

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Alenka Skvarc)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Alenka Skvarc)

Principalul obiectiv al acestui act normativ îl consituie înființarea Comitetului interministerial pentru analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversității.

HG privind înființarea Comitetului interministerial pentru analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversității

Principalul obiectiv al acestui act normativ îl consituie înființarea Comitetului interministerial pentru analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversității - condiție stabilită prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru aplicarea Reformei R.2 – Reforma sistemului de management al ariilor naturale protejate în vederea implementării coerente și eficace a Strategiei Europene privind biodiversitatea, din cadrul Pilonului I „Tranziția Verde”, Componenta C2: Păduri și protecția biodiversității.

Măsura de reformă vizează îndeplinirea atribuțiilor autorităților responsabile de conservarea naturii și a biodiversității. Astfel, reforma nu implică ajutor de stat, nu sunt finanțate activități economice, fiind aplicate prerogativele publice prin intermediul instituțiilor de stat. 

Așa cum a fost stabilit în PNRR, Comitetul interministerial este un organism consultativ, fără personalitate juridică, ce urmărește analiza cadrului legal aplicabil sectoarelor cu impact asupra biodiversității și propune Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) modificări și/sau completări ale cadrului legal. Coordonat de MMAP acesta este format din 13 membri menționați în Anexa la HG, reprezentați la nivel de ministru/secretar de stat/președinte sau director general cu responsabilități în domeniile: educație, agricultură, pescuit, acvacultură, silvicultură, vânătoare, turism, organizare spațială, transport, energie, apărare națională, mediu.

Autoritățile din subordinea MMAP reprezentate în Comitet vor fi: Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Administrația Națională „Apele Române”, Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului. La reuniuni pot participa cu rol de observatori și reprezentanți ai societății civile, cu activitate dovedită în domeniul conservării biodiversității, precum și experți din domeniile care ar afecta biodiversitatea, din cadrul autorităților publice centrale menționate în HG sau a celor subordonate acestora. 

De asemenea, proiectul de HG prevede că se înființează Secretariatul tehnic care  funcționează în cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, iar regulamentul de organizare și funcționare al acestuia, precum și al Comitetului interministerial se va adopta la prima reuniune și se va aproba prin ordin al ministrului Barna Tánczos. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel