EXCLUSIV  HPV, de vină pentru 99% din leziunile de pe colul uterin. Dr. Cristescu, de la Sanador, explică factorii de risc: În anumite țări, și bărbații se testează

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol ce a precizat doctorul Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, despre HPV.

„Care ar fi factorii de risc pentru cancerul de col uterin?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„99% din leziunile de pe colul uterin sunt date de un virus care se mai cheamă HPV sau human papillomavirus. Există mai multe tipuri ale acestui virus, unele care au risc crescut de a da leziuni pe col și a se transforma în cancer și altele cu risc scăzut care dau verucile. Din acestea cu risc scăzut cele mai frecvente sunt tipurile 16 și 18 și, de asemenea, există test pentru, de exemplu, sunt femei care nu vor Papanicolau, vor direct testare HPV să vadă dacă sunt infectate sau nu. 

(...) Restul de 1% pot interveni factorii genetici, dacă în familie există femei care au avut cancer, nu neapărat de col, cancer genital în general, cele care au parteneri multipli pentru că acest virus în marea majoritate se transmite pe cale sexuală, atunci cele care tot schimbă partenerii normal că au risc mai mare”, a precizat dr. Cristescu.

Sanador

Protecție împotriva HPV

„Prezervativul, da, și la HPV s-a constatat că scade rata de transmitere dacă se folosește prezervativul. De asemenea, HPV-ul există și la bărbați, și la bărbați poate să dea leziuni canceroase la nivelul penisului, la nivelul laringian, la nivelul buzei, în funcție de tipul de sex pe care îl practică. Atunci, în anumite țări și bărbații se testează de HPV. De asemenea, fumatul. Veruca nu e canceroasă, de aia vă spun, deci acestea sunt tipurile de HPV care nu dau cancer. (n.r cine are verucă) Ar trebui să se testeze de toate tipurile de HPV. Ideea e că la femei e mult mai frecvent decât la bărbați, bărbații sunt purtători, dar femeia, prin contactul sexual și sperma care rămâne în vagin, ea e expusă mult mai mult decât bărbatul.

Ultima cucerire acum, ca să zic așa, după anul 2000 s-a inventat acest tip de vaccin, anti HPV, care la început avea doar trei tipuri de HPV: 16, 18, 31. Acum a ajuns la nouă valențe, din care șase valențe sunt cu risc crescut de cancer și alte trei valențe, exact ce vorbeați și dumneavoastră vizavi de veruci și toate celelalte. În mod normal, se vaccinează înainte să se înceapă viața sexuală, dar are rost cât timp are activitate sexuală femeia”, a mai explicat dr. Cristescu.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel