Huawei construiește o rețea secretă de cipuri, pentru a ocoli sancțiunile americanilor

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Huawei Technologies Co construiește o colecție de facilități secrete de fabricare a semiconductorilor în China pentru a permite companiei să evite sancțiunile SUA, a avertizat o asociație de semiconductori din Washington.

Bloomberg precizează că gigantul tehnologic chinez a intrat în producția de cipuri anul trecut și primește o finanțare de stat estimată la 30 de miliarde de dolari de la guvern, a informat Asociația Industriei Semiconductorilor, adăugând că Huawei a achiziționat cel puțin două fabrici existente și construiește alte trei.

Departamentul de Comerț al SUA a adăugat Huawei pe lista sa de control al exporturilor în 2019, din cauza problemelor de securitate. Compania neagă că ar fi un risc de securitate.

Dacă Huawei construiește instalații sub numele altor companii, așa cum spune Asociația Industriei Semiconductorilor, atunci ar putea fi în măsură să eludeze restricțiile guvernului SUA de a achiziționa indirect echipamente americane de fabricare a cipurilor, potrivit raportului Bloomberg.

Huawei a fost plasată pe listă neagră comercială a Statelor Unite, restricționând majoritatea furnizorilor de a expedia mărfuri și tehnologie către companie, cu excepția cazului în care li s-au acordat licențe. Oficialii au continuat să înăsprească controalele pentru a reduce capacitatea companiei de a cumpăra sau de a proiecta cipurile semiconductoare care alimentează majoritatea produselor sale.

În 2019, administrația Trump a declarat o urgență economică națională, dând putere guvernului SUA să interzică tehnologia și serviciile „adversarilor străini” considerați a prezenta „riscuri inacceptabile” pentru securitatea națională.

Într-un exemplu rar de acord bipartizan, administrația Biden și-a continuat poziția dură față de China. La începutul lunii, Joe Biden a semnat un ordin executiv care interzice anumite investiții americane în tehnologie sensibilă chineză și impune notificarea guvernului privind finanțarea în alte sectoare tehnologice.

Ordinul interzice sau restricționează anumite investiții americane în entități chineze din trei sectoare: semiconductori și microelectronice, tehnologii informaționale cuantice și anumite sisteme de inteligență artificială.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Biden a spus că declară o urgență națională pentru a face față amenințării de avansare a unor țări precum China „în tehnologii și produse sensibile esențiale pentru armată, informații, supraveghere sau capabilități cibernetice”.

În august anul trecut, Biden a semnat Chips Act, un program de investiții de 50 de miliarde de dolari care urmărește „să stimuleze cercetarea, dezvoltarea și producția de semiconductori americani, asigurând în SUA tehnologia care formează baza tuturor electronicelor, de la automobile la aparate de uz casnic și la sisteme de apărare”.

SUA produce aproximativ 10% din producția globală de microcipuri „și niciunul dintre cele mai avansate. În schimb, ne bazăm pe Asia de Est pentru 75% din producția globală”, a menționat Casa Albă într-un document informativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel