Telescopul Hubble a identificat în expansiunea Universului o cută neobișnuită.
Măsurarea ratei de expansiune a universului a fost unul dintre principalele obiective ale telescopului spațial Hubble când a fost lansat în 1990. În ultimii 30 de ani, observatorul spațial i-a ajutat pe oamenii de știință să descopere și să perfecționeze această rată de accelerare, precum și să descopere o misterioasă cută pe care doar noile descoperiri din fizică le pot rezolva.
Hubble a observat până acum peste 40 de galaxii care includ stele pulsatoare, precum și stele care explodează numite supernove pentru a măsura distanțe cosmice mai mari. Ambele fenomene îi ajută pe astronomi să marcheze distanțele astronomice, cum ar fi marcatorii de mile, care au indicat rata de expansiune.
În încercarea de a înțelege cât de repede se extinde universul nostru, astronomii au făcut deja o descoperire neașteptată în 1998: „energia întunecată”. Acest fenomen acționează ca o forță respingătoare misterioasă care accelerează rata de expansiune. Și mai există o întorsătură: o diferență inexplicabilă între rata de expansiune a universului local și cea a universului îndepărtat imediat după Big Bang.
Oamenii de știință nu înțeleg discrepanța, dar recunosc că este ciudată și ar putea necesita noi calcule fizice, scrie CNN.
”Avem nevoie să obținem cea mai precisă măsură a ratei de expansiune a universului din standardul de aur al telescoapelor și al markerilor de mile cosmice. În acest sens a fost construit Telescopul Spațial Hubble, folosind cele mai bune tehnici pe care le cunoaștem pentru a face acest lucru. Aceasta este probabil opera magistrală a lui Hubble, deoarece ar fi nevoie de încă 30 de ani din viața lui Hubble pentru a dubla chiar și această dimensiune a eșantionului”, a spus laureatul la premiul Nobel Adam Riess de la Institutul de Știință al Telescopului Spațial și un profesor distins la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. într-o declarație.
Măsurarea obiectelor îndepărtate a creat o „scara de distanță cosmică” care poate ajuta oamenii de știință să estimeze mai bine vârsta universului și să înțeleagă fundamentele acestuia. Mai multe echipe de astronomi care folosesc telescopul Hubble au ajuns la o valoare constantă.
Rata reală de expansiune a universului prezisă este mai lentă decât cea observată de telescopul Hubble, conform astronomilor care utilizează modelul cosmologic standard al universului (o teorie care sugerează componentele big bang-ului) și măsurătorile efectuate de Planck de la Agenția Spațială Europeană, într-o misiune între 2009 și 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu