Hunedoara: Nouă medalii, dintre care patru de aur, pentru invenţii prezentate la EuroInvent 2019

Patru medalii de aur, trei de argint şi două medalii de bronz reprezintă palmaresul obţinut de studenţii şi profesorii Facultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH) la ediţia din acest an a Salonului internaţional de inventică Euroinvent 2019 Iaşi, juriul apreciind diversitatea şi aplicabilitatea invenţiilor şi inovaţiilor prezentate, a anunţat luni inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, asistent universitar în cadrul FIH.

Din totalul celor 11 proiecte şi invenţii prezentate de studenţii şi cadrele didactice de la Hunedoara, au primit medalii de aur o instalaţie pentru determinarea rezistenţei materialelor la oboseală termică, o brichetă realizată din pulberi feroase, un filtru de aer şi un sistem dinamic de transfer al aerului cu aplicabilitate în domeniul autovehiculelor şi cu rezultate în creşterea puterii motorului şi reducerea consumului de carburant.

'În cadrul standului Universităţii Politehnica Timişoara - FIH am prezentat mai multe invenţii sau proiecte, printre care se numără un filtru de aer ce poate fi amplasat în orice loc al compartimentului motor şi un sistem dinamic de transfer al aerului destinat autobuzelor, ce prelungeşte durata de viaţă a filtrului şi reduce consumul de combustibil cu 7%. De asemenea, am prezentat un material compozit ce se aplică pe suprafaţa galeriei de admisie la motor, o protejează în perioada de vară şi permite reducerea consumului de combustibil', a declarat Birtok Băneasă.

Au mai fost premiate 'Laboratorul lui Dexter' - un concept prin care studenţii pot vedea cum se aplică în practică informaţiile dobândite la cursuri, un material folosit pentru izolarea galeriilor de admisie la motoare, realizat din deşeuri reciclate, sau filtrele de aer care permit reducerea consumului de combustibil cu 12% la motoarele cu ardere internă. De asemenea, studenţii şi profesorii FIH au obţinut 12 premii speciale şi diplome de excelenţă din partea unor universităţi sau institute de cercetare din ţară. Potrivit inventatorului, este important ca studenţii să ia contact cu lumea inventicii pentru că, astfel, îşi dezvoltă capacităţile de comunicare şi deprinderile practice. 'Studenţii care se implică în această educaţie nonformală au reuşit să obţină unu sau două puncte în plus la media anilor de studiu, ceea ce este foarte bine într-o universitate politehnică', a arătat reprezentantul FIH. FIH este parte a Universităţii Politehnica din Timişoara. Salonul Euroinvent Iaşi 2019 a reunit la standuri peste 600 de invenţii din 40 de ţări europene şi a avut loc în perioada 16-18 mai. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel