Studiul unei companii poloneze, ce recomandă ca închiderea minelor Lonea şi Lupeni să se facă într-un interval cuprins între 4 şi 6 ani, va fi prezentat miercuri, la Bruxelles, în faţa reprezentanţilor Comisiei Europene, în cadrul unei întâlniri la care vor lua parte şi doi reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a anunţat marţi preşedintele Sindicatului 'Muntele', Darius Câmpean.
Studiul a fost realizat de experţii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) şi a fost dat publicităţii în februarie 2019, concluziile acestuia arătând că închiderea imediată a minelor Lonea şi Lupeni este nesigură. 'Specialiştii GIG susţin că pentru înlăturarea pericolului unor autoaprinderi de cărbune în subteran trebuie extrase rezervele de huilă deschise. Perioada apreciată de specialişti ca fiind una optimă pentru derularea acestui program este cuprinsă între 4 şi 6 ani', a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului 'Muntele'.
De altfel, CEH anunţa în luna februarie, printr-un comunicat de presă, că experţii polonezi plasează actualul program de închidere al minelor Lonea şi Lupeni într-o zonă de 'largă insecuritate' şi recomandă 'reconsiderarea de urgenţă a acestuia', orice întârziere în acest sens atrăgând consecinţe despre care specialiştii susţin că sunt greu de cuantificat. 'Din sinteza concluziilor prezentate de experţii polonezi în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico - Economic, s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum şi a celor pregătite, aflate în zona de influenţă a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere, atrăgându-se în mod specific atenţia că fenomenele de acumulare a gazului cu consecinţa autoaprinderii şi a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului', se arată în comunicatul CEH.
Tot atunci, conducerea CEH remarca faptul că ipotezele de lucru avansate iniţial de specialiştii companiei şi certificate ulterior de către reprezentanţii Universităţii din Petroşani şi cei ai INSEMEX Petroşani, erau confirmate din partea unui institut acreditat internaţional şi agreat de Comisia Europeană. Minele Lonea şi Lupeni ar fi trebuit să intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedură de închidere, cu oprirea activităţii de extracţie a cărbunelui. Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea şi Lupeni a continuat, însă, şi în acest an, dar fără acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cărbune extrasă, situaţie în care se respectă prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, conducerea CEH.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News