Trei sute de sportivi cu dizabilităţi intelectuale din 31 de judeţe ale ţării şi din municipiul Bucureşti au reuşit să câştige 655 de medalii la ediţia din acest an a Jocurilor Naţionale Special Olympics România, ce au avut loc în perioada 20-22 septembrie la Deva şi Hunedoara, au informat marţi organizatorii competiţiei.
Medaliile au fost acordate pentru rezultatele obţinute la competiţiile de atletism, baschet şi fotbal - abilităţi individuale, şi înot, în cadrul a 136 de ceremonii de premiere.
"Jocurile Naţionale Special Olympics sunt cel mai mare eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România. Pe lângă cei 300 de participanţi, evenimentul a mai reunit şi 55 de medici, specialişti şi staff tehnic de la Universitatea 'Carol Davila' din Bucureşti, Fundaţia Motivation România, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Şcoala Postliceală Sanitară 'Carol Davila' Călan, OpticLine - Dr. Angelescu Deva. Sportivilor le-au fost oferite consultaţii şi tratamente stomatologice, precum şi evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate şi ale stării generale de sănătate, dar şi consiliere pentru un stil de viaţă sănătos", se arată într-un comunicat al Fundaţiei Special Olympics România remis AGERPRES.
Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie a Flăcării Speranţei, echivalentul Flăcării Olimpice, ridicarea drapelului şi o deschidere oficială la care a fost rostit jurământul Special Olympics.
La aceste momente au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, sportivi de performanţă ca atletele Florentina Iuşco şi campioana mondială la săritura în lungime Marieta Ilcu, dar şi sportivi Special Olympics participanţi la diferite competiţii sau angrenaţi în proiecte special dedicate.
Jocurile Naţionale Special Olympics se derulează în mod neîntrerupt din 2004, în fiecare an, într-un alt oraş din ţară. Pe lângă sportivi şi medici voluntari, la evenimentul desfăşurat la Deva şi Hunedoara s-au alăturat 163 de părinţi şi antrenori, 250 de elevi de liceu şi arbitri voluntari.
Concursurile au avut loc pe terenurile de sport ale Colegiului Naţional "Decebal" Deva şi la Bazinul de Înot Hunedoara, aparţinând Complexului Sportiv "Michael Klein".
Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Competiţia ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte.
"Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, a nedreptăţii şi a intoleranţei. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii', se arată în comunicatul citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News