Hunor, după discuția Iohannis - Van der Bellen și retrimiterea lui Hurezeanu în Austria: Nimeni nu-și permite încă un eșec

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului Emil Hurezeanu, după o discuție telefonică cu omologul austriac. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, că retrimiterea la Viena a ambasadorului României, Emil Hurezeanu, reprezintă reluarea dialogului cu Austria după votul negativ exprimat de acest stat în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la spaţiul Schengen.

”Da, mi se pare normal. După ce a avut loc o discuţie (între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul austriac, Alexander Van der Bellen, n.r.) - sigur, conţinutul discuţiei noi nu îl cunoaştem, nici nu are mare importanţă - se întoarce ambasadorul Hurezeanu la post. E un dialog reluat cu Austria, fiindcă avem un scop comun, până la urmă, lărgirea spaţiului Schengen, dincolo de celelalte deziderate, pentru orice stat membru. Şi fără noi, şi fără Austria, fără Bulgaria şi fără Olanda nu se poate rezolva. Nimeni nu îşi permite încă un eşec, nici noi, nici Comisia Europeană, dar până la urmă cred că niciun stat membru. Şi de aceea reluarea dialogului după o lună cred că este în regulă şi trebuie să găsim o soluţie comună până la sfârşitul anului 2023 să intrăm în spaţiul Schengen şi noi, şi Bulgaria. Acest lucru înseamnă, bineînţeles, acordul celor două state care au avut nişte probleme, Austria şi Olanda. Şi eu sunt realist şi cred că nu într-o lună, două luni, dar până la sfârşitul anului se poate ajunge la o înţelegere în aşa fel încât, în 2024, România, atât pe terestru, cât şi pe aeroporturi, să intre în spaţiul Schengen”, a declarat presei Kelemen Hunor, notează Agerpres. 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică, joi, cu omologul austriac, Alexander Van der Bellen, la iniţiativa părţii austriece, în urma căreia a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, Emil Hurezeanu, care fusese chemat în ţară pentru consultări pe 9 decembrie 2022.

Citește aici: România și Schengen. Iohannis, despre Hurezeanu: Ambasadorul României, retrimis la Viena, ca „gest de deschidere și de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”

Iohannis, discuție și cu omologul bulgar

Amintim că-n urmă cu o zi, președintele Klaus Iohannis a discutat și cu omologul bulgar despre Schengen, după cum a anunțat Administrația Prezidențială: 

”Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev.

Discuția a vizat preponderent subiectul aderării celor două state la spațiul Schengen și modalitățile de depășire a blocajului înregistrat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie anul trecut.

Cei doi președinți au reconfirmat hotărârea fermă a ambelor părți de a continua cooperarea strânsă în vederea atingerii obiectivului comun al aderării la spațiul Schengen în anul 2023. Președintele României și Președintele Bulgariei au agreat necesitatea menținerii active a subiectului la nivel european, în vederea facilitării unei decizii pozitive în cursul acestui an.

Președintele Klaus Iohannis și Președintele Rumen Radev au exprimat, totodată, deschiderea pentru aprofundarea cooperării în planul afacerilor interne, în vederea identificării de soluții în plan european pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

De asemenea, cei doi Președinți au abordat și aspecte legate de progresele în avansarea proiectelor de interconectare între cele două țări.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel