Ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a declarat luni, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din Uniunea Europeană, că este încă timp pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul şi că, deşi Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat al Londrei, există divergenţe privind abordarea crizei iraniene, transmite Reuters.
'Iranul este încă la cel puţin un an de a dezvolta o bombă nucleară', le-a spus Hunt jurnaliştilor prezenţi la Bruxelles. În opinia ministrului britanic, există încă 'o mică fereastră (de oportunitate) pentru menţinerea în viaţă a acordului, 'chiar dacă 'aceasta se închide într-o oarecare măsură'. Reuniunea de la Bruxelles va încerca să găsească modalităţi de a convinge SUA şi Iranul să reducă tensiunile dintre ele şi să înceapă un dialog, pe fondul temerilor că acordul din 2015 este aproape de a se prăbuşi.
'Pe drum spre Bruxelles pentru discuţii urgente privind mijloacele de reducere a tensiunilor cu Iranul', a scris el pe Twitter, înaintea sosirii în capitala Belgiei.
'Abordarea (iranienilor) a fost profund destabilizatoare, însă noi vrem să reducem tensiunile (...) pe subiectul (petrolierului) Grace 1 şi să evităm o regiune nuclearizată', a adăugat Jeremy Hunt, citat e AFP. 'Însă un acord este un acord şi dacă una din părţi îl rupe...' a adăugat ministrul britanic, cu referire la acordul nuclear încheiat în iulie 2015 cu Teheranul şi la care Londra este unul dintre semnatari.
Tensiunile nu au făcut decât să se acumuleze în regiunea Golfului de când SUA s-au retras în mai 2018 din acest acord şi au reimpus sancţiuni economice dure împotriva Iranului. În replică, acesta a început recent să-şi încalce treptat unele din angajamentele asumate prin acord. Petrolierul iranian Grace 1, suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor europene impuse Damascului, a fost interceptat pe 4 iulie de poliţia şi ofiţerii vamali din Gibraltar, asistaţi de un detaşament al marinei regale britanice, în largul acestui teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei.
Teheranul a cerut Londrei 'eliberarea imediată' a petrolierului, denunţând un act de 'piraterie'. Sâmbătă, Jeremy Hunt a declarat că nava fi predată Iranului dacă acesta va aduce 'garanţii privind destinaţia' ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu