Jurnalistul Emil Hurezeanu a analizat reacțiile Uniunii Europene și ale Statelor Unite față de Rusia în contextul recunoașterii independenței regiunii Crimeea.
Emil Hurezeanu a subliniat, la Digi 24, că primele măsuri al UE "au fost de reducere a vizelor de călătorie pentru anumiți cetățeni. Astăzi, au fost înghețate conturile. Sunt mai slabe sancțiunile europenilor decât ale americanilor".
Rolul de nebun al regelui
Jurnalistul a adăugat că "sunt cel puțin două personaje de care îmi aduc aminte, care nu mai au voie să călătorească și care au conturile blocate, ca și cum ar fi avut, până acum, foarte mulți bani", referindu-se la vicepremierul Dmitri Rogozin și la Serghei Glaziev, unul dintre consilierii lui Vladimir Putin. A completat: "Poate Rogozin a câștigat foarte mulți bani când era ambasadorul Rusiei la NATO. E cel care joacă rolul de nebun ale regelui".
Emil Hurezeanu a vorbit și despre Serghei Glaziev, despre care a spus că "este discipolul principal al lui Aleksandr Dughin, este unul dintre ideologii de bază ai eurasianismului din perspectivă economică. Lucrează la Kremlin și se ocupă de geopolitica economică și, mai ales, de Ucraina. A cofondat partidul Rodina, a fost membru al Partidului Comunist. Este foarte anti-gay, are prieteni în Occident. Oamenii aceștia nu mai au voie să călătorească și li se închide și carnetul de cec. Vom vedea cu ce rezultate".
Sancțiuni americane și europene
SUA au reacționat după ce Rusia a recunoscut independența Crimeei. 11 conturi ale unor oficiali ruși și ucraineni au fost blocate, printre care ale lui Glaziev, Rogozin și Ianukovici, iar Putin a fost avertizat să renunțe la ofensiva militară. Catherine Ashton, Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă, întrebată despre cât de dure sunt sancțiunile UE în comparație cu cele americane a spus că UE a luat decizia "pe baza celor mai bune informații și a activității depuse pentru a stabili care ar fi cea mai bună abordare pentru Uniunea Europeană”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News