În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, a abordat tema intrării Suediei în NATO.
Invitata din cadrul acestei ediții speciale a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic este deputatul Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America. Au fost atinse mai multe subiecte din actualitatea internațională, dar probabil una dintre cele mai dezbătute teme este cea a deciziei istorice privind extinderea NATO după aderarea Suediei și Finlandei, ca urmare a invadării Ucrainei de către Federația Rusă.
"Cum s-ar spune la mine la Bacău: ‘i-a explodat în față’. Spun asta pentru că aderarea Finlandei și aderarea Suediei la NATO au venit ca reacție a populației celor două state. Mai întâi populația și-a dorit să adere la alianța care asigură stabilitate și pace, iar abia apoi clasa politică a venit în întâmpinarea dorinței cetățenilor și au început procedurile. La noi la Adunarea Parlamentară NATO deja de un an de zile colegii din Suedia participă la întâlniri. Cred că această integrare a Suediei în NATO va fi foarte ușoară. Astfel, devenim și mai puternici. Suedia va fi unul din statele care vin și aduc pe masa deciziilor și capabilităților militare foarte multe lucruri. Cumva Putin a spus că vrea mai puțin NATO, iată că are mai mult NATO și e doar din vina lui. Dacă el nu ar fi pornit acest război, nu cred că populațiile din cele două state nu s-ar fi gândit să meargă către NATO", a spus Ana-Maria Cătăuţă.
"Toate elementele au contat. Orban a încercat să obțină din acest deal cât mai multe lucruri. Cred că a avut nevoie și de acordul de colaborare în zona de industrie. E și o scuză pe care ei pot să o arate prietenilor din Moscova, să le spună ‘am obținut ceva, nu mai aveam ce să facem, era presiune pe noi’. Totuși, ar trebui să ne îngrijoreze. Federația Rusă nu înseamnă numai Ucraina și ce se întâmplă acolo. Ei își bagă coada, să spun așa, în alegerile din statele democratice din Europa și din Statele Unite. Încearcă să convingă statele din așa zisul ‘Sud Global’, statele care sunt dezvoltate, dar care nu fac parte dintr-o alianță a democrațiilor, că modelul lor de organizare a societății este mai bun decât modelul occidental. Încearcă în zone unde există tensiuni, Kosovo, Georgia, să pună paie pe foc și să instige la tensiuni și mai mari. Din păcate mașinăria de propagandă a Federației Ruse a învățat foarte multe de la mașinăria de propagandă a URSS. Cred că au ajuns la un nivel în care nu mai au nicio limită, dreptul internațional nu mai există. Dacă singurii tăi prieteni au ajuns să fie Coreea de Nord și Iranul, atunci e o problemă", a mai spus Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu