Puterea politică, susține în teoria sa celebră Mancur Olson, va înclina în mod sistematic înspre interesele elitiste. O să întrebați ce are asta de a face cu înfrângerea medicilor de familie, cu tacticile de dezinformare grosolană practicate de Laurențiu Duță, sau cu umilirea permanentă a supușilor, de către reprezentanții Puterii portocalii?
Iată ce spune Olson: organizațiile care depind de loialitatea maselor, cum ar fi sindicatele (sau organizațiile medicilor, de pildă) vor avea întotdeauna dificultăți în a se organiza și a-și atrage noi membri. De ce? Costul efortului personal întrece în valoare ceea ce obține fiecare individ, când se împart beneficiile la un număr mare de membri. Organizațiile cu un număr mic de membri, cum ar fi partidele sau corporațiile de afaceri, sunt relativ privilegiate. Cu cât numărul de membri este mai mic, cu atât câștigurile se împart la mai puțini oameni, iar beneficiul personal și efortul pe care sunt dispuși să-l facă aceștia sunt mai mari. (De aici și tendința unor politicieni de a merge spre dictatură, unde beneficiile liderilor nu se mai împart cu nimeni, dar asta e altă poveste).
Chiar dacă membrii săi sunt lipsiți de calități, luați fiecare în parte, o structură disciplinată ca PDL va fi întotdeauna în avantaj, chiar și față de alte partide. Această corporație acționează coordonat, ca o unitate militară, asigurând beneficii maxime comandanților, în vreme ce loialitatea membrilor se obține fără efort din partea liderilor, tocmai pentru că soldații nu trebuie convinși, ci doar dirijați.
Dacă acum discutăm de medicii de familie este pentru că lor le-a venit rândul, în această săptămână, să fie umiliți și înfrânți, așa cum anul trecut au fost înfrânți bugetarii, acum jumătate de an pensionarii, iar săptămâna trecută, din nou, polițiștii. Tactica este aceeași: se lansează acuzații care urmăresc discreditarea adversarului (fură, falsifică listele de pacienți, pleacă în Tanganika pe banii firmelor etc) și se invocă unele constrângeri externe (UE, FMI, criză). Scopul: să spargă solidaritatea dintre grupurile sociale și să obțină sprijinirea sau măcar tolerarea unor măsuri de forță.
E drept că lipsa de experiență democratică, dacă nu chiar naivitatea românilor , îi ajută: ”familiștii” nu s-au solidarizat cu bugetarii, privații au fost chiar de acord cu sacrificarea ”asistaților” și tot așa, până când fiecare a rămas să dea piept singur cu dușmanul.
Totuși, pe termen mediu, victoria Puterii ar putea fi una costisitoare. Odată că nu se va rezolva criza din sistem, ba din contră. De fapt, politica aplicată de Cseke sau Duță ar sfida rațiunea, dacă nu ar urmări doar satisfacerea intereselor unor grupări elitiste ( firme furnizoare, distribuitori, manageri de spitale). E absurd să spui că vrei reducerea cheltuielilor și economii și să lovești tocmai în cei care ar putea să-ți asigure aceste obiective, respectiv medicii de familie. Ca și în alte domenii, Puterea reduce cheltuielile de personal, care nu pot furniza bani pentru partid, și le crește pe cele materiale, aducătoare de comision clientelei.
Pe de altă parte, medicii de familie ”acoperă” absolut toată populația țării. Domnul Duță tocmai ce a asigurat PDL un grup de comunicatori ostili, cu mare acoperire. Vedeți de ce e nevoie de o nouă organizare a administrației locale? Pentru ca numărul de voturi să nu fie egal cu loialitatea maselor, ci cu participarea la beneficii a celor care numără.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu