“România se află in cea mai gravă criză din ultimii 60 de ani”, explica Emil Boc chiar la sedința în care guvernul și-a asumat răspunderea pe tăierile de pensii și salarii. A mai spus premierul că “suntem în mijlocul unei crize fără precedent”, că “ nimeni nu a estimat acest val al crizei “.
Cum declarațiile vin din partea unor oameni care au recunoscut că puteau să mai mintă încă șase luni (vezi Vlădescu) , construcție din care deducem că până atunci au mințit pe rupte dar și că știind cum s-o facă ne pot duce cu preșul când vor, să vedem împreună dacă măcar de această dată Emil Boc spune adevărul… Apelăm la cifre!
Vă mai amintiți de România anilor 1996-1999 ? Arăta cam așa: inflație, martie 1997 față de martie 1996, 164% , acum este de 4,4%, rezerva BNR era atunci în jur de 500 de milioane de dolari, acum e de peste 32 de miliarde de euro și dacă adăugam si rezerva de aur, depășim 35 de miliarde!
Atunci nimeni nu dorea să mai împrumute statul român, acum statul e cel mai bun client al băncilor , atât de bun încât epuizează plafoanele de creditare și pentru industrie rămâne mai nimic!
Să ne amintim un pic și de răsunătorul lanț de falimente bancare din acea perioadă: Bancorex, Dacia Felix , Bancoop , Credit Bank, Columna, BIR șamd….Acum băncile sunt bine-merci și au toate profit!
Continuăm cu cifrele, vedem dacă dintre afirmațiile domnului Boc mai rămâne vreuna in picioare…
În 1996, cel mai mare salariu mediu net era in industrie, 35 de lei noi ( ron ), urmau în ordine Administrația Publică si Apărarea, în jur de 30 ron, Învățământul cu 28 și Sănătatea cu aproape 22 ron. Sumele par modice în raport cu cele de azi, dar vă rog să vă amintiți ce perioadă grea traversa România atunci . Prin comparație, salariul mediu brut inainte de taierile anunțate de guvern era de 1836 ron!
E clar: nu trebuie să te duci cu 60 de ani în urmă să descoperi o criză mai mare decât cea de acum. Dacă totuși vrem să-i dăm dreptate lui Emil Boc trebuie să presupunem că mai știe el ceva dar nu vrea să spună. Nu vrea, nu poate sau nu are voie !
Poate că cineva nu-l lasă să ia anumite măsuri, altele decât tăierea pensiilor de plidă, poate că cineva nu-i dă voie să ia măsuri de relansare economică… Fără explicații clare, pe Emil Boc cifrele seci pun de această dată ștampila de mincinos sau incompetent ! Alte variante nu prea există.
În perioada 1996-2000 când in viziunea actualului premier criza nu era atât de mare precum cea a domniei sale - care e cea mai mare din ultimii 60 de ani - s-au schimbat trei guverne până când s-a reușit o firavă creștere economică . Doar nu vă amintiți de vreun guvern Ciorbea 3… Acum, când avem de-a face cu “ cea mai mare criză “ grija lor e să-l indexeze pe Boc.
Data viitoare veți vedea de ce ni se întâmplă nouă toate aceste lucruri în vreme ce polonezii fac față cu succes crizei. O să constatați că diferența o fac liderii!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu